ŠEVČÍK, Pavel a Ivo KŘIKAVA. Pooperační bolest. Urologické listy. roč. 5, č. 2, s. 5-13. ISSN 1214-2085. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pooperační bolest
Název anglicky Postoperative pain
Autoři ŠEVČÍK, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí) a Ivo KŘIKAVA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Urologické listy, 2007, 1214-2085.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/07:00050903
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky opioids; non-opioid analgesics; non-steroidal analgesics; natiphlogistics; post-operative analgesia
Štítky non-opioid analgesics, non-steroidal analgesics - natiphlogistics, opioids, post-operative analgesia
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 6. 4. 2012 14:18.
Anotace
Pooperační bolest je typickým případem akutní bolesti z patofyziologického i terapeutického hlediska. Její intenzitu, kvalitu a trvání ovlivňuje řada faktorů týkajících se vlastní operace, ale i předoperační přípravy a zejména pooperační péče. Kvalitní pooperační analgezie vede prokazatelně ke snížení pooperační morbidity a zkrácení doby hospitalizace. Pooperační bolest lze tlumit postupy systémovými a regionálními. Používají se analgetika neopioidní (zejména paracetamol a metamizol, případně i nesteroidní analgetikaantiflogistika), opioidy a kombinace analgetik obou skupin. Mohou se uplatnit i preparáty jiných lékových skupin. Analgetika lze podávat perorálně, rektální cestou, intravenózně, podkožně, místní anestetika (případně s opioidy) lze aplikovat regionálně - do míst nervových pletení, případně do oblasti páteřního kanálu. V současnosti máme dostatečně širokou škálu analgetických prostředků a postupů. To, co je v současnosti nejdůležitější, je zvládnutí organizace léčby pooperační bolesti v konkrétním zdravotnickém zařízení.
Anotace anglicky
Postoperative pain is a typical example of acute pain both from the pathophysiological and therapeutic point of view. Its intensity, quality and duration depend on a number of factors associated with the surgery as such, as well as pre-surgical preparation and, in the first place, post-operative care. Quality post-operative analgesia demonstrably reduces both post-operative morbidity and the length of hospitalisation. Post-operative pain can be alleviated by systemic and regional procedures. Non-opioid analgesics (especialiy paracetamol and metamizol, or non-steroidal analgesics - antiphiogistics), opioids and combinations of analgesics of both the groups are used. Preparations from other drug groups can also be used, Analgesics can be administered per os, per rectum, intravenously, subcutaneously; local anaesthetics (or opioids) can be appiied regionally - to the area of nervous structures or the spinal channel. Currently, we have a wide range of analgesic preparations and procedures. Of greatest importance, today, is the control of post-operative pain management in particular health centres.
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 09:59