D 2007

Diffrentiation of Staphylococcus epidermidis isolates from raw material and foodstuffs and food contact surfaces based on the ability to form biofilm

KARPÍŠKOVÁ, Sylva

Basic information

Original name

Diffrentiation of Staphylococcus epidermidis isolates from raw material and foodstuffs and food contact surfaces based on the ability to form biofilm

Name in Czech

Diferenciace izolátů Staphylococcus epidermidis ze syrového materiálu, surovin a potravinářských kontaktních povrchů na základě jejich schopnosti tvorby biofilmu

Edition

Espoo (Finland), Microbial contaminants and contamination routes in food industry, p. 80-81, 178 pp. 2007

Publisher

VTT

Other information

Language

English

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

21101 Food and beverages

Country of publisher

Finland

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

References:

Organization unit

Faculty of Science

ISBN

978-951-38-6319-7

Keywords in English

food processing plant; milk; meat; antimicrobial agent
Změněno: 10/4/2012 20:41, Ing. Sylva Koudelková, Ph.D.

Abstract

V originále

S. epidermidis isolates were obtained from swabs of contact surfaces on the equipment of food processing plants, raw materials and foodstuffs produced from meat and milk. Capability of this microorganism to form a biofilm was investigated by phenotype and multiplex PCR method. Resistance to antimicrobial agents was investigated using the microdilution method.The production of biofilm was detected in 6% isolates and the most common resistance was to penicillin.

In Czech

Izoláty S. epidermidis byly získané ze stěrů kontaktních povrchů zařízení potravinářských závodů, surovin a masných a mléčných potravin. Schopnost tohoto mikroorganismu vytvářet biofilm byla zjišťována fenotypovou a multiplex PCR metodou. Rezistence k antimikrobiálním látkám byla detekována pomocí mikrodiluční metody. Produkce biofilmu byla zjištěna u 6 % izolátů, nejčastější rezistence byla zjištěna k penicilinu.