GOJOVA, L., E. JANSOVA, S. POUCHLA, I. BLAHAKOVA a L. FAJKUSOVÁ. APEX-nový přístup v molekulárně genetické diagnostice Wilsonovy choroby. In 11. konference DNA diagnostiky. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název APEX-nový přístup v molekulárně genetické diagnostice Wilsonovy choroby
Název anglicky APEX – new approach in molecular diagnostic of Wilson disease
Autoři GOJOVA, L., E. JANSOVA, S. POUCHLA, I. BLAHAKOVA a L. FAJKUSOVÁ.
Vydání 11. konference DNA diagnostiky, 2007.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Wilson disease, APEX, microarrays
Štítky Wilson disease, APEX, microarrays
Změnil Změnila: doc. RNDr. Lenka Fajkusová, CSc., učo 29792. Změněno: 28. 1. 2008 15:01.
Anotace
V naší laboratoři byl ve spolupráci s firmou Asper Biotech Ltd. vyvinut genotypovací čip tzv. „Wilsonův čip“ umožňující souběžné stanovení 87 mutací a 17 polymorfismů v ATP7B genu. Spolehlivost čipu správně detekovat dané mutace/polymorfismy byla ověřena ve dvou fázích. Nejdříve byl testován soubor 97 WD pacientů již s předem známým genotypem. Celkově bylo určeno 44 mutací a 15 polymorfismů reprezentujících nejčastější mutace vyskytující se v české a slovenské populaci. Zbylé mutace/polymorfismy (45) byly otestovány pomocí vzorků uměle připravených mutagenezí. Všechny sekvenční varianty byly detekovány se 100% správností. Wilsonův čip by tak mohl v budoucnu představovat vhodný nástroj pro rychlejší a levnější screening mutací v ATP7B genu u pacientů s Wilsonovou chorobou.
Anotace anglicky
In collaboration with colleagues from Asper Biotech Ltd, the genotyping microarray “Wilson chip” for screening of 87 mutations and 17 polymorphisms in ATP7B gene has been developed in our laboratory. The chip was validated in two steps. At first, we performed mutation screening of 97 WD patients with known genotypes, firstly determined by direct sequencing or enzyme restriction. We confirmed in total 44 mutations and 15 polymorphisms, which represented the majority of common mutations occurring in the Czech and the Slovak populations. The rest of mutations/polymorphisms (45) was tested using PCR fragments prepared by mutagenesis. All screened sequence variants were detected with 100% accuracy. The Wilson chip appears to be a rapid, sensitive and cost-effective tool, representing the prototype of a disease chip that facilitates and speeds up the screening of potential WD patients.
Návaznosti
LC06023, projekt VaVNázev: Integrované bioanalytické technologie pro mikroanalýzy a diagnostiku s využitím LIF a hmotnostní spektrometrie
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Integrované bioanalytické technologie pro mikroanalýzy a diagnostiku s využitím LIF a hmotnostní spektrometrie
NR8451, projekt VaVNázev: Využití DNA čipů (microarrays) při molekulární diagnostice dědičných onemocnění
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 13:56