SCHELLEOVÁ, Ilona. Nové trendy v evropském insolvenčním právu. In Tradice a inovace v občanském právu (Sborník příspěvků z konference konané na PrF MU dne 25. září 2007). 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. s. 178 – 193, 6 s. ISBN 978-80-210-4490-6. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nové trendy v evropském insolvenčním právu
Název česky Nové trendy v evropském insolvenčním právu
Název anglicky New Developmental Trends in the European Insolvency Law
Autoři SCHELLEOVÁ, Ilona.
Vydání 1. vyd. Brno, Tradice a inovace v občanském právu (Sborník příspěvků z konference konané na PrF MU dne 25. září 2007), od s. 178 – 193, 6 s. 2007.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-4490-6
Klíčová slova anglicky European Insolvency Law
Štítky European Insolvency Law
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Zejdová, učo 2159. Změněno: 6. 5. 2011 05:54.
Anotace
Pokračující evropská hospodářská a politická integrace, která skutečně začala na konci dvacátého století a zintenzívnila se na počátku století jednadvacátého, má výrazný dopad na hospodářskou nezávislost jednotlivých členských zemí EU. Každá z těchto zemí podporuje větší otevřenost své ekonomiky. Prudce roste přeshraniční podnikání, které se stává zároveň čím dál spletitějším. Bezpochyby je podporováno čtyřmi základními evropskými principy svobody svobodou pohybu zboží, osob, služeb a způsobů financování bez nichž by byl vývoj omezován. V důsledku tohoto vývoje se zvyšuje i počet dlužníků s majetkem v zahraničí buď k diversifikaci rizik ztráty svých hodnot nebo k nárůstu svých zisků. To obvykle představuje určité překážky pro věřitele, kteří by chtěli uspokojit svá práva od dlužníků plně. Zejména v případě insolvence dlužníka se může dlužník snažit skrýt svůj majetek před věřiteli tím, že ho přesune do cizí země, která právně neuznává zahraniční insolvenční řízení. Z toho důvodu je cílem mezinárodní i evropské právní úpravy insolvence reagovat na tyto situace zajištěním, aby neexistoval žádný majetek dlužníka, který by nebyl postižen jeho insolvencí, bez ohledu na zemi původu dlužníka nebo jeho bydliště, protože jedině to je účinná a správná cesta k řešení případů insolvence.
Anotace anglicky
The continuing European economic and political integration, which actually began at the end of the twentieth century and became more intense at the beginning of the twenty first century, significantly influences the economic independence of individual EU Member States. These states support a greater openness of their economic system. The sky rocketing cross border business activities are at the same time becoming more and more complicated. This is undoubtedly supported by the four basic European principles of freedom the freedom of movement for goods, people, services and methods of funding the non existence of which would mean limitation of the development. This development also results in an increased number of debtors who have property abroad either for diversification of the risk of loss of own values or for their own profit growth. This usually means certain barriers for the creditors, who would like to achieve full satisfaction of their rights from the debtors. The debtor may, especially in the case of his insolvency, try to hide his property from the creditors by transferring it to a foreign country that does not legally recognize insolvency proceeding abroad. On this account, the aim of the international and European legal regulation of insolvency is to react to these situations by ensuring that no debtors property remains unaffected by his insolvency, regardless of debtor s country of origin or his place of residence, as this is the only efficient and proper way of dealing with the cases of insolvency.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 06:14