BRHEL, Petr a Vladimír DRÁPAL. Repetitorium funkčního vyšetřování kloubů končetin pro posuzování nemocí z povolání. Pracovní lékařství. Praha: Nakladatelské a tiskové středisko ČLS JEP, 2007, roč. 2007, č. 4, s. 155-160. ISSN 0032-6291.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Repetitorium funkčního vyšetřování kloubů končetin pro posuzování nemocí z povolání
Název anglicky The Manual of the Functional Examination of Joints for Assessing Occupational Diseases
Autoři BRHEL, Petr (203 Česká republika, garant) a Vladimír DRÁPAL (203 Česká republika).
Vydání Pracovní lékařství, Praha, Nakladatelské a tiskové středisko ČLS JEP, 2007, 0032-6291.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/07:00033109
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky occupational diseases of joints; arthrosis; functional examination
Štítky arthrosis, functional examination, occupational diseases of joints
Změnil Změnil: prof. MUDr. Petr Brhel, CSc., učo 2584. Změněno: 30. 1. 2008 14:22.
Anotace
Příčinou artrózy mohou být také vlivy profesní. Jako etiologické pracovní faktory se mohou uplatňovat především jednostranné dlouhodobé a nadměrné přetěžování pohybového aparátu končetin nebo nadlimitní vibrace lokálně přenášené na ruce při práci s vibrujícími nástroji a zařízeními. Pro uznání nemoci z povolání musí dosahovat rtg známky degenerativního postižení kloubu určitého stupně podle klasifikace Kellgrena a Lawrence, musí být doprovázeny závažnou poruchou funkce kloubu a vést k výraznému omezení pracovní schopnosti. Autoři předkládají základní poznatky o funkčním vyšetřování kloubů pro potřeby ambulantní praxe odborníků pro nemoci z povolání.
Anotace anglicky
Professional influences may also be the cause of arthrosis. The most common professional etiological factors a long term unilateral excessive overload of a locomotor apparatus of extremities or vibrations localy transmitted on hands at work with vibrating instruments and facilities. For the purpouse of acknouwledgment of an occupational disease, X ray signs of a degenerative affection of joints have to reach a certain stage according to the Kellgren and Lawrence classification, the have to be accoompanied by a serious disorder of the joint function and a significant limitation of working ability. The authors present basic findings on a functional examination of joints for the purpose of outpatient practice of specialists on occupational diseases.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 04:09