JÄGER, Petr a Pavel MOLEK. Svoboda projevu. Demokracie, rovnost a svoboda slova. 1. vyd. Praha: Auditorium s.r.o. 191 s. Téma. ISBN 978-80-903786-5-0. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Svoboda projevu. Demokracie, rovnost a svoboda slova.
Název česky Svoboda projevu. Demokracie, rovnost a svoboda slova.
Název anglicky Freedom of expression. Democracy, equality and freedom of speech.
Autoři JÄGER, Petr (203 Česká republika) a Pavel MOLEK (203 Česká republika, garant).
Vydání 1. vyd. Praha, 191 s. Téma, 2007.
Nakladatel Auditorium s.r.o.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14220/07:00033170
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-903786-5-0
Klíčová slova česky svoboda projevu; lidská práva; Ústavní soud; Evropský soud pro lidská práva;
Klíčová slova anglicky freedom of expression; freedom of speech; human rights; Constitutional Court; European Court of Human Rights;
Štítky Constitutional Court, Freedom of expression, freedom of speech, Human rights
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. JUDr. Mgr. Pavel Molek, Ph.D., LL.M., učo 14484. Změněno: 10. 11. 2010 16:18.
Anotace
Monografie Svoboda projevu s podtitulem Demokracie, rovnost a svoboda slova pojednává o právních aspektech svobody projevu jako základního práva. Zvláštní pozornost je věnována významu svobody slova pro fungování demokracie a mezím, které jsou v moderní společnosti kladeny projevům rasistickým, diskriminačním či jinak extremistickým. Kromě filozoficko-teoretického popisu vývoje pojetí svobody projevu v Evropě kniha obsahuje přehled historické i současné právní úpravy této problematiky v českých zemích. Těžiště pozornosti autorů leží v rozboru judikatury Ústavního soudu České republiky a Evropského soudu pro lidská práva k čl. 17 Listiny základních práv a svobod a čl. 10 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod. Z klíčových rozhodnutí uvedených soudů plyne nutnost pečlivě posuzovat situace, kdy se obsah či forma projevu dostávají do střetu s právy a důstojností třetích osob či zájmy státu. Zvláštní pozornost je věnována úloze novinářů a masmédií v demokratické společnosti při veřejné diskuzi. Samostatná část je věnována zásadám soudního rozhodování v zemích Britského společenství národů. Ve zvláštní příloze knihy jsou obsaženy stručné anotace všech relevantních rozhodnutí Ústavního soudu, včetně některých dosud nepublikovaných usnesení. Kniha je určena nejširší právnické veřejnosti se zájmem o uvedení do problematiky svobody projevu a jeho mezí v právu. Bohatá kazuistika ilustruje aktuální praktický přístup soudů k problematice a vývoj soudní aplikace a interpretace práva vyjadřovat a šířit názory a ideje.
Anotace anglicky
The book deals with freedom of expression in the Czech Republic, its development and relevant case-law of the Constitutional Court and the European Court for Human Rights.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 18:37