PYŠŇÁKOVÁ, Michaela. Mainstreamová kultura mládeže. Sociální studia. Masarykova Univerzita v Brně: Fakulta sociálních studií v Brně, roč. 1/2007, č. 1, s. 237 - 250. ISSN 1214-813X. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mainstreamová kultura mládeže
Název česky Mainstreamová kultura mládeže
Název anglicky Mainstream Youth Culture
Autoři PYŠŇÁKOVÁ, Michaela (203 Česká republika, garant).
Vydání Sociální studia, Masarykova Univerzita v Brně, Fakulta sociálních studií v Brně, 2007, 1214-813X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/07:00020903
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky club cultures; dominant culture; mainstream; popular culture; mainstream youth
Štítky club cultures, dominant culture, mainstream, popular culture, youth
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Michaela Pyšňáková, učo 55790. Změněno: 19. 4. 2010 10:25.
Anotace
Navzdory rozšířenému používání pojmu mainstream není jeho přesné vymezení v empirické terminologii jednoduché. Článek mapuje vztah mezi mainstreamem a kulturou mládeže, zachycený v analýzách prací dvou základních směrů spadající pod tzv. kulturální studia: subkulturní pojetí (CCCS) a pojetí populární kultury, s důrazem na klubovou kulturu (MIPS). Strukturální perspektiva, s důrazem na subkultury mládeže, definuje mainstream jako dominantní (střední třída) kulturu dospělých, zatímco kulturální perspektiva zkoumá mládež jako formace klubových kultur a rozlišuje ji od mainstreamové populární kultury. Článek představuje teoretický rámec mainstreamové kultury mládeže a pokouší se překlenout rozdíly v obou přístupech. Propojením obou perspektiv není možné nahlížet na mainstream, zejména ve spojitosti s mladými lidmi, jako na monolitickou a jednolitou skupinu druhých. Mainstreamová kultura mládeže naopak představuje prostor rozvíjející sociální a kulturní rozdíly.
Anotace anglicky
Despite the widespread use of the term mainstream, it is not easy to qualify it in empirical terms. Based on cultural studies, this article develops a concept of mainstream youth culture through mapping relations between mainstream and youth culture, found in analyses of classical works on subcultures (CCCS) and clubcultures (MIPS). There is a gulf between the structural perspective conceptualizing youth as subcultures opposed to the mainstream dominant /middle class/ adult culture, and the cultural perspective seeing youth as clubculture formations to distinguish them from the mainstream pop culture. The article introduces a theoretical frame of a concept of mainstream youth culture through conjoining both structural and cultural perceptions. From this perspective the mainstream can no longer be seen as unified or monolithically Other. A concept of mainstream youth culture means a space where practices of social and cultural differentiation unfold.
Návaznosti
GA403/06/1831, projekt VaVNázev: Vzorce mezigeneračního konfliktu po roce 1989
Investor: Grantová agentura ČR, Vzorce mezigeneračního konfliktu po roce 1989
MSM0021622408, záměrNázev: Reprodukce a integrace společnosti (Akronym: IVRIS)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Reprodukce a integrace společnosti
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 01:06