POSPÍŠIL, Ivo. Literární věda mezi progresivismem a konzervatismem. 1. vyd. Prešov: Filozofická fakulta Prešovské univerzity. 250 s. Z problematiky literárnej vedy. ISBN 978-80-8068-673-4. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Literární věda mezi progresivismem a konzervatismem
Název česky Literární věda mezi progresivismem a konzervatismem
Název anglicky Literary Criticism between Progressivism and Conservatism
Autoři POSPÍŠIL, Ivo (203 Česká republika, garant).
Vydání 1. vyd. Prešov, 250 s. Z problematiky literárnej vedy, 2007.
Nakladatel Filozofická fakulta Prešovské univerzity
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/07:00033256
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-8068-673-4
Klíčová slova anglicky "hard" and "soft" methods of literary criticism in search of methodological balance
Změnil Změnil: prof. PhDr. Ivo Pospíšil, DrSc., učo 1456. Změněno: 25. 3. 2010 00:01.
Anotace
Autor studie prezentuje několik příkladů střetu mezi tradicí a inovací na poli literární vědy. Ukazuje na případ literární komparatistiky a především na vývoj a modifikace v literární genologii, literární historii, na reedice některých děl Karla Krejčího, Franka Wollmana, Matiji Murka a Alberta Pražáka a analyzuje pokusy mladších západních badatelů o přehodnocení starších pohledů na Bachtina a Lukácse, stejně jako na Šklovského termín "ozvláštnění". Konflikt mezi progresivismem a konzervatismem v literární vědě potvrzuje, že podstata této disciplíny spočívá spíše v pomalém posunu důrazu než v radikálním rozchodu s tradicemi.
Anotace anglicky
The author of the study presents several examples of the clash between tradition and innovation in the field of literary criticism or scholarship. He demonstrates the case of comparative literary studies, and, above all, the development and modifications in genre studies (literary genology), literary history, reeditions of some works of Karel Krejčí, Frank Wollman, Matija Murko and Albert Pražák and analyzes the attempts of younger Western scholars at the revaluation of the older views of Bakhtin and Lukács as well as of Shklovskys term estrangement (ostranenie). The conflict between progressivism and conservatism in literary scholarship confirms that the substance of this discipline consists rather in a slow shift of emphasis than in a radical breakup with traditions.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 01:48