KRČMOVÁ, Marie. Proměny funkce obecné češtiny při stylizaci textů. Stylistyka. Opole -Warszawa - Kraków: Wydawnictwo Unywersytetu Opolskiego, 2007, XVI, /2007, s. 209-220, 11 s. ISSN 1230-2287.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Proměny funkce obecné češtiny při stylizaci textů
Název anglicky Changing Functions of Common Czech in the Process of Creating Texts
Autoři KRČMOVÁ, Marie (203 Česká republika, garant).
Vydání Stylistyka, Opole -Warszawa - Kraków, Wydawnictwo Unywersytetu Opolskiego, 2007, 1230-2287.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/07:00020942
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky Common Czech; stylistics; style of literature; analyses of language and style
Štítky Common Czech, style of literature, stylistics
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: prof. PhDr. Marie Krčmová, CSc., učo 2113. Změněno: 19. 6. 2008 13:35.
Anotace
Stať se zabývá obecnými problémy studia funkce konkrétního typu výrazových prostředků v diachronním pohledu. Jako příklad slouží obecná čeština, nejde však o studii materiálovou. Připomíná se, že při analýze zasahující větší časový úsek je nutno více než v pohledu synchronním brát v úvahu komplexnost přístupu. Stylistik se rozhoduje pro určitou koncepci svého oboru a měl by si také plně osvětlit chápání obecné češtiny z lingvistického i sociolingvistického hlediska v jednotlivých dobách. Kromě toho volí pro svou práci ze souboru výrazových prostředků jen ty, které jsou průkazné a mají dostatečnou frekvenci. Navíc potřebuje najít texty, jejich stylová norma umožňuje dnes i v minulosti obecnou češtinu zcela nebo v náznaku uplatnit. Všechny aspekty jsou významné, i když jejich hierarchie může být různá; na základě téhož materiálu pak mohou vzniknout různě vyznívající zobecnění.
Anotace anglicky
At present, Common Czech has a significant position in the sphere of fiction as well as outside this sphere. If we observe Modern Czech texts from the diachronic point of view, it is possible to find examples of elements belonging to Common Czech from the present-day point of view, but this would be only a superficial observation. Seemingly identical means of expression may perform different functions in different periods;they may prove the absence of a fixed language standard, an equivalent to an element of another dialect, a means of social and geographical characterization of characters etc. Analyses of language and style of an individual author are inevitably only partial, but a clearly defined specific means of expression gives the opportunity to look at its position within a framework of the language during the particular period and of the norms of communication, as well as in a particular genre (of fiction or non-fiction). There is an opportunity to make a distinction between manifestations of the norm of the particular period from norms of the period when the analysis is taking place. Only this way provides a possibility to study style and its changes adequately.
Návaznosti
GA405/07/0652, projekt VaVNázev: Integrace v jazycích - jazyky v integraci
Investor: Grantová agentura ČR, Integrace v jazycích - jazyky v integraci
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 07:58