DONTCHEVA-NAVRÁTILOVÁ, Olga. Some functions of self-reference in diplomatic addresses. Discourse and Interaction. Brno: Masarykova univerzita, 2008, roč. 1, č. 1, s. 7-24. ISSN 1802-9930.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Some functions of self-reference in diplomatic addresses
Název česky Některé aspekty odkazů na sebe sama v diplomatických projevech
Autoři DONTCHEVA-NAVRÁTILOVÁ, Olga (100 Bulharsko, garant).
Vydání Discourse and Interaction, Brno, Masarykova univerzita, 2008, 1802-9930.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/08:00024681
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky koherence-interakce-odkazy na sebe sama-diskurzní strategie-postoj mluvčího-evaluace-řečnická styl
Klíčová slova anglicky coherence - interaction - self-reference - discourse strategy - stance - evaluation - speaking style
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Mgr. Olga Dontcheva-Navrátilová, Ph.D., učo 5423. Změněno: 31. 1. 2010 20:09.
Anotace
This paper investigates some functions of pronominal self-reference in political speeches in an international institutional context, thus aiming to contribute to the study of evaluation in political discourse. A total of thirty speeches by the last three Directors-General of UNESCO is used as a corpus for the present research. The analysis - which is undertaken from the point of view of pragmatics and stylistics - studies the role of personal pronouns used for self-referencing and the expressions with which they typically collocate as markers of positioning the self, expressing stance and organising discourse. Furthermore, it addresses idiosyncratic variation in the choice of self-reference devices in the addresses of the three speakers.
Anotace česky
Příspěvek zkoumá některé aspekty odkazů na sebe sama v politických projevech na půdě mezinárodních vládních organizací a pokouší se přispět ke studiu politického diskurzu v mezinárodním kontextu. Analýza je provedena na korpusu třiceti projevů posledních tří generálních ředitelů UNESCO. Analýza, provedená z pragmatického a stylistického hlediska, zkoumá funkci osobních zájmen, odkazujících na mluvčího, a výrazů, s nimiž se vyskytují, a projednává jejich roli ve strategiích, jež mluvčí volí pro vyjádření postoje k tématu a posluchačům a pro organizace diskurzu. Dále se příspěvek zabývá rozdíly mezi referenčními prostředky, jež volí tři diplomati pro dosažení svých komunikativních záměrů.
Návaznosti
GA405/08/0866, projekt VaVNázev: Koherence a koheze v anglickém diskurzu
Investor: Grantová agentura ČR, Koherence a koheze v anglickém diskurzu
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 23:18