Informační systém MU
LUKAS, Josef. Vývoj učitele: přehled relevantních teorií a výzkumů (2. část). Pedagogika. Praha: Univerzita Karlova - Pedagogická fakulta, 2008, LVIII, č. 1, s. 36-49. ISSN 0031-3815.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vývoj učitele: přehled relevantních teorií a výzkumů (2. část)
Název anglicky Teacher Development: Survey of Theories and Research (Part 2)
Autoři LUKAS, Josef (203 Česká republika, garant).
Vydání Pedagogika, Praha, Univerzita Karlova - Pedagogická fakulta, 2008, 0031-3815.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14410/08:00033458
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova anglicky teacher; development; developmental stages; interpersonal development; teacher identity
Štítky development, developmental stages, interpersonal development, teacher, teacher identity
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: PhDr. Josef Lukas, Ph.D., učo 17887. Změněno: 6. 4. 2010 13:41.
Anotace
Autor se v této stati, navazující na první část přehledového sdělení (Lukas, 2007), zabývá vývojem učitele z pohledu tzv. širších pojetí vývoje, která lze označit také jako pedagogicko-psychologická. Úvod studie je věnován možnostem aplikace systémové teorie na problematiku vývoje učitele. Následně je rozebíráno téma životních cyklů učitele a také ty přístupy k osvětlení vývoje učitele, jež jsou založené na konceptu tzv. kritických událostí nebo jež vycházejí z pedagogicko-psychologicky zaměřených výzkumů identity učitele. Autor také konkrétněji popisuje jeden z přínosných způsobů zkoumání vývoje učitele- prostřednictvím metody životního příběhu. V závěru stati je předložena přehledná tabulka možných základních pohledů na problematiku vývoje učitele a jsou také krátce shrnuty některé klady i zápory přístupů, diskutovaných v obou částech přehledové studie.
Anotace anglicky
This article is the second part of an overview study concerned with the development of the teacher and using the broader concepts of development. The introduction looks at the possibilities of the application of system theory to the theme of the teacher development. The study then analyses the theme of the "broader" professional and life cycles of the teacher, taking into account not only the development of teacher as professional but also the social and psychological contexts that contribute to the development. At the end of the article there is a diagram showing the possible basic views of the theme (and form of research) of teacher development, and a brief summary of the advantages and disadvantages of the approaches discussed in both parts of the overview study.
Zobrazeno: 25. 4. 2024 01:45