VARGOVÁ, Lenka a Ladislava HORÁČKOVÁ. METODY ZPRACOVÁNÍ ANAMNESTICKÝCH ÚDAJŮ V PALEOPATOLOGII. Ve službách archeologie 1/2008. Brno, roč. 1/2008, č. 1, s. 242-251, 9 s. ISSN 1802-5463. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název METODY ZPRACOVÁNÍ ANAMNESTICKÝCH ÚDAJŮ V PALEOPATOLOGII
Název anglicky Methods of Medical History Data Processing in Paleopathology
Autoři VARGOVÁ, Lenka (203 Česká republika, garant) a Ladislava HORÁČKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Ve službách archeologie 1/2008, Brno, 2008, 1802-5463.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/08:00024760
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky paleopathology; medical history; paleopatological medical history
Štítky medical history, paleopathology, paleopatological medical history
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. MUDr. Lenka Vargová, Ph.D., učo 2737. Změněno: 10. 6. 2008 09:07.
Anotace
Detailní anamnéza je při vyšetření kosterních pozůstatků nezbytnou ke stanovení konečné diagnózy. Osobní anamnézu nahrazuje základní antropologické vyšetření a makroskopické zkoumání soustředěné na známky prodělaných chorob. Údaje z rodinné anamnézy jsou získávány studiem ikonografických a literárních pramenů a jsou zaměřeny na sledování dědičných chorob v rodokmenech. U anonymních zemřelých je třeba přihlédnout k anamnéze celé populace. Při získávání informací o nynější chorobě a o dobových možnostech léčby je nutno pátrat po jejích projevech v písemnostech, na portrétech, sochách, kresbách. Anamnézu je dále nezbytné zaměřit na hledání všech rizikových faktorů, které by mohly mít kauzální spojitost se současnou nemocí. Zvláštností paleopatologické anamnézy je doplnění dat o časovém horizontu určité choroby.
Anotace anglicky
A detailed medical history is an essential introductory procedure in final diagnosis in examination of the bones. Personal history is replaced with a primary anthropological examination and with macroscopic examination, which focuses on signs of previous diseases. Data from family medical history are acquired by studying iconographic and literary sources, concentrating on monitoring of certain diseases in family trees. In anonymous dead, we must take entire population histories into account. When gathering information about contemporary diseases and about contemporary treatment options are being investigated in documents, portraits, sculptures and drawings. Medical history also looks for all risk factors that might be in causal relationship with the current disease. Paleopatological medical history is also unique in adding data about time horizon of the investigated period.
Návaznosti
GA409/07/0477, projekt VaVNázev: Zdravotní péče o brněnské obyvatele v 18. a 19. století
Investor: Grantová agentura ČR, Zdravotní péče o brněnské obyvatele v 18. a 19. století
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 21:34