J 2008

Determination of Ergosterol Levels in Barley and Malt Varieties in the Czech Republic via HPLC

JEDLIČKOVÁ, L., D. GADAS, P. HAVLOVÁ and J. HAVEL

Basic information

Original name

Determination of Ergosterol Levels in Barley and Malt Varieties in the Czech Republic via HPLC

Name in Czech

Stanovení ergosterolu v odrůdách ječmene a sladu v České republice pomocí HPLC

Authors

JEDLIČKOVÁ, L. (203 Czech Republic), D. GADAS (203 Czech Republic), P. HAVLOVÁ (203 Czech Republic) and J. HAVEL (203 Czech Republic, guarantor)

Edition

Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2008, 0021-8561

Other information

Language

English

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

10406 Analytical chemistry

Country of publisher

United States of America

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impact factor

Impact factor: 2.562

RIV identification code

RIV/00216224:14310/08:00024771

Organization unit

Faculty of Science

UT WoS

000256445300029

Keywords in English

Ergosterol; Malt; Barley; Deoxynivalenol; Gushing; HPLC

Tags

International impact, Reviewed
Změněno: 1/7/2009 14:52, Mgr. Lenka Jedličková

Abstract

V originále

In this study ergosterol levels in different varieties of barley and malt produced in the Czech Republic were determined. A modified high performance liquid chromatography (HPLC) method was statistically processed, validated (Effivalidation program) and applied to 124 samples of barley and malt. Ergosterol was isolated by extraction, saponification and the quantification was performed using HPLC with diode array detection (DAD). The content of ergosterol ranged between LOD-36.3 mg/kg in barley and LOD-131.1 mg/kg in malt. Ergosterol is presumably connected with metabolites generated when barley grain is attacked by pathogens and such barley often shows a high overfoaming (gushing) value. However, it was found that the content of ergosterol does not correlate with the degree of beer gushing.

In Czech

V této práci byl stanovován obsah ergosterolu v odrůdách ječmene a sladu pěstovaných v ČR metodou HPLC. Tato metoda byla statisticky vyhodnocena, validována a aplikována na 124 vzorků ječmene a sladu. Ergosterol byl izolován extrakcí, saponifikací a kvantifikován pomocí HPLC s DAD. Obsah ergosterolu se pohyboval mezi LOD-36.3 mg/kg v ječmeni a LOD-131.1 mg/kg ve sladu. Ergosterol je spojován s metabolity produkovanými pokud je ječmenné zrno napadeno pathogeny.Ječmen pak vykazuje vysokou hodnotu přepěňování. Přesto bylo zjištěno, že obsah ergosterolu nekoreluje se stupněm přepěňování piva.

Links

GA525/06/0663, research and development project
Name: Sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny pro kontrolu a zvýšení kvality ječmene a následných potravinářských produktů
Investor: Czech Science Foundation, Study of the chemical changes of barley caryopses after an attack by pathogens to monitor and improve the quality of barley and its derived food products