MAREŠ, Petr. Nezaměstnanost jako sociální problém (Unemployment as a Social Problem). Online. 3. přepracované. Praha: SLON-Sociologické nakladatelství, 2002. 172 pp. Studijní texty, sv. 6. ISBN 80-86429-08-3. [citováno 2024-04-23]
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Nezaměstnanost jako sociální problém
Name (in English) Unemployment as a Social Problem
Authors MAREŠ, Petr (203 Czech Republic, guarantor)
Edition 3. přepracované. Praha, 172 pp. Studijní texty, sv. 6, 2002.
Publisher SLON-Sociologické nakladatelství
Other information
Original language Czech
Type of outcome Book on a specialized topic
Field of Study 50000 5. Social Sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14230/02:00033596
Organization unit Faculty of Social Studies
ISBN 80-86429-08-3
Keywords in English uneployment; unemployed; family; social welfare; labour market
Tags Family, labour market, social welfare, unemployed, uneployment
Tags Reviewed
Changed by Changed by: prof. PhDr. Petr Mareš, CSc., učo 2193. Changed: 3/6/2009 12:48.
Abstract
Kniha ve formě přehledové stati mapuje nezaměstnanost jako složitý sociální jev. Seznamuje čtenáře především s fenoménem masové nezaměstnanosti, tak jak se vynořil v moderní společnosti, a se základními způsoby, jakými na něj tato společnost reaguje. Značná pozornost je v knize věnována zejména důsledkům masové nezaměstnanosti pro společnost a důsledkům ztráty zaměstnání pro jedince, jakož i strategiím, které jedinci i společnost volí tváří v tvář osobním či společenským krizím, jež nezaměstnanost vyvolává. Kniha je určena studentům sociologie, sociální práce, ekonomie a státní správy, jakož i pracovníkům státní správy a dalších institucí sociální péče, kteří mají přímo či nepřímo co do činění s nezaměstnaností. Cílem knihy není přiznat nárok na pochopení tohoto složitého jevu pouze sociologii, ale ukázat na jeho sociální rozměr a tím obohatit pohled těch, jejichž původní školení není sociologické.
Abstract (in English)
The book deals with unemployment from sociological perspective. The main issues of this book are: mass unemployment and its consequences for individuals, families and other social institutions and society; unemployment as a social problem; unemployment and family; unemployment and health; strategies of unemployed people; unemployment and welfare state. The book is meant for students, social workers and for all who deal with unemployment as a social problem.
PrintDisplayed: 23/4/2024 15:22