SCHLAGHAMERSKÝ, Jiří. Monitoring saproxylických brouků: od sběru dat po jejich interpretaci. In Brouci vázaní na dřeviny (Beetles associated with trees). Pardubice: Pardubický kraj a Česká lesnická společnost. s. 40-44. ISBN 978-80-02-01983-1. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Monitoring saproxylických brouků: od sběru dat po jejich interpretaci
Název anglicky Monitoring of saproxylic beetles: from data collection to interpretation
Autoři SCHLAGHAMERSKÝ, Jiří (203 Česká republika, garant).
Vydání Pardubice, Brouci vázaní na dřeviny (Beetles associated with trees), od s. 40-44, 5 s. 2008.
Nakladatel Pardubický kraj a Česká lesnická společnost
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00033652
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-02-01983-1
Klíčová slova anglicky Coleopera; letové nárazové pasti; akumulační křivky; inventarizace
Štítky akumulační křivky, Coleopera, inventarizace, letové nárazové pasti
Změnil Změnil: doc. Dipl. Biol. Jiří Schlaghamerský, Ph.D., učo 44115. Změněno: 28. 6. 2008 10:57.
Anotace
Monitoring má sloužit k získání dat o vývoji populace či společenstva a jeho možných příčinách. Vyžaduje proto sběr dat způsobem, který umožňuje odpovídající statistické vyhodnocení s jehož pomocí lze doložit pozorované trendy. V případě monitoringu celého společenstva proto na rozdíl od inventarizace nemůže být jeho cílem co nejúplnější soupis druhů ale získání dat, které umožní srovnání v rámci časové řady. Metodika monitoringu populací jednotlivých druhů saproxylických brouků se liší v závislosti na jejich biologii. V případě monitoringu společenstva saproxylických brouků se jako určitý standard rýsuje odchyt do letových nárazových pastí křížové konstrukce. Tato metoda je poměrně nezávislá na odbornosti pracovníka, determinace však vyžaduje zapojení specialistů a terénní práce i zpracování získaného materiálu jsou nákladné.
Anotace anglicky
Monitoring serves to collect data on the development of populations or communities and on its potential causes. Therefore, it requires collecting data in a way that allows for adequate statistical analysis supporting the documentation of observed trends. Therefore, in contrast to inventories, the objective of monitoring of entire communities or assemblages can not be a most complete species list but the collection of data that would allow for comparison along a time series. The methodology of monitoring populations of individual saproxylic beetle species differs according to their biology. For the monitoring of the entire assemblage, collecting by means of flight interception traps of the vane type has been emerging as a certain standard. This method is relatively independent of the qualification of personel, however, the identification of species requires the involvement of specialists and field work and catch processing are costly.
Návaznosti
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 14:28