FUJDA, Milan. Individualizace, detradicionalizace a moderní religiozita. Okultismus jako důsledek a projev modernizačních změn. Religio, Revue pro religionistiku. 2008, roč. 16/2008, č. 1, s. 57-85, 28 s. ISSN 1210-3640.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Individualizace, detradicionalizace a moderní religiozita. Okultismus jako důsledek a projev modernizačních změn.
Název česky Individualizace, detradicionalizace a moderní religiozita. Okultismus jako důsledek a projev modernizačních změn.
Název anglicky Individualization, detraditionalization and Modern Religiosity. Occultism as a Consequence and Manifestation of Modernization Changes.
Autoři FUJDA, Milan (203 Česká republika, garant).
Vydání Religio, Revue pro religionistiku, 2008, 1210-3640.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/08:00024812
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky Occultism; Esotericism; Modern Religiosity; Modernization; Literacy; Printing
Štítky Esotericism, literacy, Modern Religiosity, modernization, occultism, printing
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Milan Fujda, Ph.D., učo 40902. Změněno: 19. 6. 2009 14:04.
Anotace
Text nabízí kontextuální sociálně-historickou analýzu okultismu. Na tomto příkladu v jistém smyslu typické moderní religiozity ukazuje, jakým způsobem je náboženství přetvářeno pod vlivem modernizačních tlaků. Cílem je demonstrovat, že náboženství v kontextu modernizace nemizí, ale specifickým způsobem se proměňuje. Na této proměně se přitom zásadním způsobem podílí rozšíření medializované komunikace (zejména prostřednictvím tištěných knih a časopisů) a téměř všeobecné rozšíření gramotnosti. Tyto faktory nově přetváří nejen náboženské smýšlení, ale také sociální organizaci náboženských skupin.
Anotace anglicky
The paper presents a social-historical analysis of occultism. This case of a specific modern religiosity is analyzed to demonstrate that a religion does not tend to disappear under the preasures of modernization, but is rather transformed. Very crucial factors of this transformation are the spread of mediated communication (especially through printed media) and generalization of literacy. These factors are responsible for changes on the level of religious thinking as well as on the level of social organization of religious groups.
Návaznosti
GA403/06/0574, projekt VaVNázev: Detradicionalizace a individualizace náboženství v České republice a jejich sociopolitické a socioekonomické důsledky
Investor: Grantová agentura ČR, Detradicionalizace a individualizace náboženství v České republice a jejich sociopolitické a socioekonomické důsledky
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 09:53