D 2008

Comparison of PCR-ready DNA Isolation Methods from Lactic Acid Bacteria used in Dairy Industry

ŠPANOVÁ, Alena, Bohuslav RITTICH, Eva NĚMCOVÁ, Jana KŘÍŽOVÁ, Daniel HORÁK et. al.

Basic information

Original name

Comparison of PCR-ready DNA Isolation Methods from Lactic Acid Bacteria used in Dairy Industry

Name in Czech

Srovnání metod izolace DNA z bakterií mléčného kvašení používaných v mllékárenském průmyslu

Authors

ŠPANOVÁ, Alena, Bohuslav RITTICH, Eva NĚMCOVÁ, Jana KŘÍŽOVÁ and Daniel HORÁK

Edition

Vancouver, 7th International Conference on the Scientific and Clinical Applications of Magnetic Carriers, p. 203-203, 2008

Publisher

University of British Columbia, Canada

Other information

Language

English

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

Genetics and molecular biology

Country of publisher

Canada

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organization unit

Faculty of Science

Keywords in English

DNA; isolation; magnetic microspheres; lactic acid bacteria; PCR

Tags

International impact, Reviewed
Změněno: 17/7/2008 10:29, doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc.

Abstract

V originále

Different methods for isolation of PCR-ready DNA were tested. The influence of the DNA isolation procedures tested on the reproducibility of RAPD and rep-PCR was studied. The reproducibility of amplification of DNA isolated by the salting-out method and adsorption on magnetic nonporous microspheres was comparable with the phenol extraction method.

In Czech

Bylo ověřováno použití různých metod pro izolaci DNA v kvalitě pro PCR. Byl studován použitého postupu na reprodukovatelnost RAPD a rep-PCR. Reprodukovatelnost amplifikace DNA izolované vysolováním a adsorpcí DNA na magnetické neporézní mikročástice byla srovnatelná s fenolovou extrakcí.

Links

MSM0021622415, plan (intention)
Name: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Molecular basis of cell and tissue regulations
1G46045, research and development project
Name: Molekulárně biologická analýza tuzemského fondu produkčních kmenů baktérií mléčného kvašení.
Investor: Ministry of Agriculture of the CR, Introduction of new traits for quality and stability improving in variety production of selcted leguminous species by hybridization methods
2B06053, research and development project
Name: Nové postupy při charakterizaci a identifikaci probiotických kmenů bakterií vhodných pro funkční potraviny.
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, New methods for the characterization and identification of probiotic bacterial strains suitable for functional foods