MITÁŠ, Josef, Karel FRÖMEL a Jiří NYKODÝM. Physical inactivity of students aged 14 to 15 with regard to place of living and school environment. Online. Gymnica - Acta Univ. Palacki. Olomouc: Univerzita Palackého, 2007, roč. 37, č. 2, 4 s. ISSN 1212-1185. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Physical inactivity of students aged 14 to 15 with regard to place of living and school environment
Název česky Pohybová inaktivita studentů ve věku 14 až 15 žijících v různě velkých lokalitách a prostředí
Název anglicky Physical inactivity of students aged 14 to 15 with regard to place of living and school environment
Autoři MITÁŠ, Josef (203 Česká republika), Karel FRÖMEL (203 Česká republika) a Jiří NYKODÝM (203 Česká republika, garant)
Vydání Gymnica - Acta Univ. Palacki, Olomouc, Univerzita Palackého, 2007, 1212-1185.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/07:00033680
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
Klíčová slova česky sezení; adolescenti; IPAQ; monitoring; prostředí
Klíčová slova anglicky sitting; adolescents; IPAQ; monitoring; environment
Štítky Adolescents, environment, IPAQ, Monitoring, sitting
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Jiří Nykodým, Ph.D., učo 1070. Změněno: 30. 3. 2010 22:46.
Anotace
Úroveň pohybové inaktivity (dále jen PI) a životní styl adolescentů žijících v různě velkých lokalitách se liší. Podmínky prostředí v menších sídlech podporují obyvatele k vyšší pohybové aktivitě než ve velkých městech. Děti tráví denně přibližně stejný čas ve škole jako dospělí lidé v zaměstnání. Pět dní v týdnu, kromě prázdnin, v nich učitelé a školní systém budují návyky pro inaktivní a nezdravý životní styl již od raného věku. Školy by měly hrát důležitou roli při stanovování návyků pro zdravý životní styl adolescentů, ale je tomu opravdu tak? Ve školách je spíše obrazem sezení ve výuce s požadavky na klid o přestávkách. Zatím jen málo ředitelů inklinuje k přijetí aktivního prostředí na školách. Jednou z příčin může být i velikost sídla, v němž chodí žáci do školy. Kromě rodičovské výchovy jsou tyto faktory neméně důležité při utváření osobnosti a budoucího životního stylu vyvíjejících se adolescentů.
Anotace anglicky
The level of physical inactivity (further only PI) and lifestyle among adolescents living in different locations varies. The built environment in smaller communities supports people to be more physically active than in larger cities. Children spent the same amount of time or maybe even more at schools as adult people do at their job. Five workdays each week except holidays just promote the inactive and unhealthy lifestyle habits from the very early age. Schools should play an important role in establishing healthy lifestyle habits in adolescents, but what are we offering to children? Usually sitting during lessons and staying quiet during breaks and not every principal is inclined to adopt more active environment in their schools. Possible factor is the size of the community where students live in and go to school. Along with parental care, these are factors that develop the personality and the lifestyle habits in growing adolescents.
Návaznosti
MSM6198959211, záměrNázev: Pluralita kultury a demokracie
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 13:57