KOMENDOVÁ, Jana. Zákaz diskriminace na základě zdravotního postižení v pracovněprávních vztazích. In Europeanization of the National Law, the Lisbon Treaty and some other Legal Issues. Brno: Tribun EU s.r.o. s. 764-774, 1387 s. ISBN 978-80-210-4630. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zákaz diskriminace na základě zdravotního postižení v pracovněprávních vztazích
Název anglicky Prohibition of Discrimination based on Disability in Labour Relations
Autoři KOMENDOVÁ, Jana.
Vydání Brno, Europeanization of the National Law, the Lisbon Treaty and some other Legal Issues, od s. 764-774, 1387 s. 2008.
Nakladatel Tribun EU s.r.o.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-4630
Klíčová slova anglicky Persons with disabilities, prohibition of discrimination based on disability, principle of non-discrimination, equal treatment, direct discrimination, indirect discrimination, harassment, instruction to discrimination, reasonable accommodation, disproportionate burden
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: JUDr. Jana Komendová, Ph.D., učo 40001. Změněno: 2. 2. 2009 18:50.
Anotace
Zdravotní postižení bylo na rozdíl od pohlaví, rasy, barvy pleti či národnosti uznáno jako diskriminační důvod v poměrně v nedávné době. Ve srovnání s jinými diskriminačními důvody se vyznačuje určitými specifiky. Aby byla dodržena zásada rovného zacházení ve vztahu ke zdravotně postiženým, je v některých případech nutné provést přiměřené uspořádání. Základem je právo ES ukládající zaměstnavatelům povinnost přijmout vhodná opatření, která dané zdravotně postižené osobě umožní přístup k zaměstnání, jeho výkon, postup v zaměstnání nebo absolvování odborného vzdělání.
Anotace anglicky
Contrary to sex, race, colour or nationality a disability has been recognised as a base of discrimination only for quite a short period of time. Compared to other bases of discrimination a disability is characterized with certain specific features. In order to comply with the principle of equal treatment with persons with disabilities a reasonable accommodation is sometimes required. The EC law provides for an obligation for employers to take an appropriate action, where needed in particular case, to enable a person with a disability to have access to, participate in, or advance in employment, or to undergo a vocational training.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 13:04