FOREJT, Martin. Dusičnany v potravinách. (Nitrates in food.). Medicína pro praxi. Olomouc: Solen, s.r.o., 2008, roč. 5, No 9, p. 333-334. ISSN 1214-8687.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Dusičnany v potravinách.
Name in Czech Dusičnany v potravinách.
Name (in English) Nitrates in food.
Authors FOREJT, Martin.
Edition Medicína pro praxi, Olomouc, Solen, s.r.o. 2008, 1214-8687.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 30202 Endocrinology and metabolism
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Organization unit Faculty of Medicine
Keywords in English alimentary nitrate methemoglobinemia; food; nitrates; nitrites; water
Tags alimentary nitrate methemoglobinemia, food, nitrates, Nitrites, water
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Ing. Blanka Přikrylová, učo 71313. Changed: 12/4/2010 20:56.
Abstract
Dusičnany se na naší Zemi vyskytují zcela přirozeně, v posledních desítiletích se však jejich výskyt v přírodě uměle zvýšil díky přímým zásahům člověka (zvýšené osídlení krajiny, chemizace zemědělství). Konzumace dusičnanů v malém množství není pro člověka zdravotně nebezpečná. Příjem vyššího množství dusičnanů z vody nebo potravin však může vést u člověka k vyšší produkci dusitanů v zažívacím traktu a po jejich sloučení se sekundárními aminy i k tvorbě karcinogenních nitrosaminů. Vyšší konzumace dusičnanů může mít negativní vliv také na trávení a vstřebávání živin, metabolizmus vitaminu A, funkci štítné žlázy, poruchy činnosti mozku a srdce. Závažným projevem vyššího příjmu dusičnanů u kojenců může být vznik dusičnanové alimentární methemoglobinémie. Významným zdrojem dusičnanů může být pitná voda (zvláště soukromé nekontrolované zdroje), dále zelenina, konzervované potraviny, maso, ryby, uzeniny a tvrdé sýry. Vzhledem k přísným, stanoveným, nejvyšším mezním hodnotám dusičnanů v pitné vodě a potravinách se však nemusíme obávat závažných zdravotních důsledků z nadměrného příjmu dusičnanů. Klíčová slova: dusičnany, dusitany, nitrosaminy, potraviny, voda, dusičnanová alimentární methemoglobinémie.
Abstract (in English)
Nitrates in food.Alimentary nitrate methemoglobinemia, food, nitrates, nitrites, water.
PrintDisplayed: 18/7/2024 11:33