Detailed Information on Publication Record
2008
Dusičnany v potravinách.
FOREJT, MartinBasic information
Original name
Dusičnany v potravinách.
Name in Czech
Dusičnany v potravinách.
Name (in English)
Nitrates in food.
Authors
Edition
Medicína pro praxi, Olomouc, Solen, s.r.o. 2008, 1214-8687
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
30202 Endocrinology and metabolism
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organization unit
Faculty of Medicine
Keywords in English
alimentary nitrate methemoglobinemia; food; nitrates; nitrites; water
Tags
Reviewed
Změněno: 12/4/2010 20:56, Ing. Blanka Přikrylová
V originále
Dusičnany se na naší Zemi vyskytují zcela přirozeně, v posledních desítiletích se však jejich výskyt v přírodě uměle zvýšil díky přímým zásahům člověka (zvýšené osídlení krajiny, chemizace zemědělství). Konzumace dusičnanů v malém množství není pro člověka zdravotně nebezpečná. Příjem vyššího množství dusičnanů z vody nebo potravin však může vést u člověka k vyšší produkci dusitanů v zažívacím traktu a po jejich sloučení se sekundárními aminy i k tvorbě karcinogenních nitrosaminů. Vyšší konzumace dusičnanů může mít negativní vliv také na trávení a vstřebávání živin, metabolizmus vitaminu A, funkci štítné žlázy, poruchy činnosti mozku a srdce. Závažným projevem vyššího příjmu dusičnanů u kojenců může být vznik dusičnanové alimentární methemoglobinémie. Významným zdrojem dusičnanů může být pitná voda (zvláště soukromé nekontrolované zdroje), dále zelenina, konzervované potraviny, maso, ryby, uzeniny a tvrdé sýry. Vzhledem k přísným, stanoveným, nejvyšším mezním hodnotám dusičnanů v pitné vodě a potravinách se však nemusíme obávat závažných zdravotních důsledků z nadměrného příjmu dusičnanů. Klíčová slova: dusičnany, dusitany, nitrosaminy, potraviny, voda, dusičnanová alimentární methemoglobinémie.
In English
Nitrates in food.Alimentary nitrate methemoglobinemia, food, nitrates, nitrites, water.