NĚMEC, Daniel a Osvald VAŠÍČEK. Estimating NAIRU in Small Open Economies: Models with Adaptive and Rational Expectations. In ESAM08: Markets and Models - Policy Frontiers in the AWH Phillips Tradition (Symposium Handbook). 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Estimating NAIRU in Small Open Economies: Models with Adaptive and Rational Expectations
Název česky Odhady NAIRU v malých otevřených ekonomiách: Modely s adaptivními a racionálními očekáváními
Autoři NĚMEC, Daniel (203 Česká republika, garant, domácí) a Osvald VAŠÍČEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání ESAM08: Markets and Models - Policy Frontiers in the AWH Phillips Tradition (Symposium Handbook), 2008.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Nový Zéland
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Elektronická verze příspěvku Elektronická verze sborníku
Kód RIV RIV/00216224:14560/08:00026290
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova česky NAIRU; mezera výstupu; Phillipsova křivka; Bayesiánská analýzy; hystereze
Klíčová slova anglicky NAIRU; output gap; Phillips curve; Bayesian inference; hysteresis
Štítky bayesian inference, hysteresis, NAIRU, output gap, Phillips curve
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Ing. Daniel Němec, Ph.D., učo 22939. Změněno: 7. 3. 2011 14:38.
Anotace
This paper estimates the NAIRU and output gap in two small open economies (Czech Republic and New Zealand) in a Bayesian framework. The estimates of these unobserved states are made using two models: simple hysteretic model with adaptive expectations and dynamic (non-hysteretic) rational expectations model. Hysteretic model assumes a well known "law of motion" of the equilibrium unemployment. The results show that the hysteresis is a significant phenomenon in the Czech economy. On the other hand, effective and credible inflation targeting monetary policy may cause a false indication of the hysteresis as the estimates for the New Zealand economy show. We estimated three sets of the paths which are in accordance with the natural rate hypothesis, hysteresis hypothesis, and the theory of NAIRU. Bayesian inference allows us to decide which trajectory is the most probable. This may lower the uncertainty related to NAIRU estimation.
Anotace česky
Tento příspěvek odhaduje NAIRU a mezeru výstupu v dvou malých otevřených ekonomikách (Česká republika a Nový Zéland) Bayesovským přístupem. Odhady těchto nepozorovaných stavů jsou realizovány pomocí dvou modelů: jednoduchého hysterezního modelu s adaptivními očekáváními a dynamického (nehysterezeního) modelu s racionálními očekáváními. Hysterezní model předpokládá známý "law of motion" rovnovážné úrovně nezaměstnanosti. Výsledky ukazují, že hystereze je významným fenoménem v české ekonomice. Podobné trajektorie NAIRU jsou odhadnuty v rámci obou modelů. Na druhé straně, efektivní a věrohodná monetární politika s inflačním cílením může způsobit chybnou indikaci hystereze, jak ukazují výsledky pro novozélandskou ekonomiku. V tomto případě je odhadnutá trajektorie NAIRU je velmi citlivá na specifikaci a priorních parametrů. Odhadli jsme tři trajektorie, které jsou postupně v souladu s hypotézou o přirozené míře nezaměstnanosti (rovnovážná nezaměstnanosti je konstantní v čase), s hypotézou hystereze (rovnovážná nezaměstnanosti sleduje trajektorii aktuální nezaměstnanosti) a s teorií NAIRU (v čase proměnná rovnovážná úroveň nezaměstnanosti). Bayesovská analýza nám umožnila rozhodnout, která z trajektorií je nejvěrohodnější. To snižuje nejistotu týkající vztahující se kodhadům NAIRU. Příspěvek uzavírá konstatování, že většina poklesu nezaměstnanosti na Novém Zélandu je způsobena strukturálními faktory, v porovnání s českou zkušeností, kde za poklesem nezaměstnanosti posledních let je možno vidět hysterezní mechanismus.
Návaznosti
1M0524, projekt VaVNázev: Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 16:43