KYJOVSKÁ, Drahomíra, Jana ČUMOVÁ, Luděk POUR, Petra VIDLÁKOVÁ, Jana MORAVCOVÁ, Marcela RYCOVÁ, Miroslav PENKA a Roman HÁJEK. Využití myelomové banky vzorků FN Brno. In IX. Česko-slovenská konference laboratorní hematologie. ISBN 1213-5763. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využití myelomové banky vzorků FN Brno
Autoři KYJOVSKÁ, Drahomíra, Jana ČUMOVÁ, Luděk POUR, Petra VIDLÁKOVÁ, Jana MORAVCOVÁ, Marcela RYCOVÁ, Miroslav PENKA a Roman HÁJEK.
Vydání IX. Česko-slovenská konference laboratorní hematologie, 2008.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 1213-5763
Změnil Změnila: Mgr. Jana Čumová, Ph.D., učo 12861. Změněno: 28. 11. 2008 10:21.
Anotace
Úvod: Dlouhodobé uchovávání a archivace vzorků v zamraženém stavu při zachování vhodné buněčné vitality má velký význam pro jejich budoucí využití, zejména pro experimentální účely v oblasti sledování a prevence mnohočetného myelomu (MM) a k diagnosticko-léčebným účelům. Naše práce prezentuje stav myelomové banky vzorků od roku 2001. Metodika a pacienti: Pomocí metody MACS separujeme a uchováváme buněčné vzorky od pacientů s novou diagnózou MM, s relapsem, před zahájením plánované léčby nebo ve fázi maximální léčebné odpovědi po podepsání informovaného souhlasu v rámci plánovaného diagnostikovaného odběru biologického materiálu. Ze vzorku kostní dřeně jsou izolovány mononukleární buňky a po imunomagnetické separaci CD138+ buněk jsou získány pozitivní (obsahující myelomové buňky) a negativní frakce. Je stanovena čistota vzorku - procento myelomových buněk v cytospinovém nátěru a procento buněk se znakem CD38+ a CD138+ získané flowcytometrickým vyšetřením. Nativní buněčné frakce jsou následně využity k experimentálním účelům nebo jsou zamraženy metodou postupného zamražování a poté jsou uchovávány v tekutém dusíku. Výsledky: Od roku 2001 do ledna 2008 je v myelomové bance shromážděno celkem 8549 vzorků (viz Tab. č. 1). Jedná se o separované buňky (pozitivní: CD138+, negativní : CD138-) frakce a plazmu a mononukleární buňky kostní dřeně, dále pak o sérum, plazmu a mononukleární buňky periferní krve. Závěr: Separované buňky CD138+ jsou využity v centru CMG-URC ke cytogenetickým (FISH, CGH) genomickým (RT-PCR) a proteomickým analýzám. Buňky jsou rovněž využívány jako nádorový antigen pro přípravu vakcín na bázi DB a pro přípravu myelom specifických T lymfocytů.
Návaznosti
LC06027, projekt VaVNázev: Univerzitní výzkumné centrum - Česká myelomová skupina (Akronym: LC MGUS)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Univerzitní výzkumné centrum - Česká myelomová skupina (URC - CMG)
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 14:13