KUBÍČEK, Petr, Radim ŠTAMPACH a Edvard GERYK. Metody kartografické vizualizace dat zdravotního stavu obyvatelstva. Miscellanea Geographica. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, roč. 14, č. 1, s. 91-98, 174 s. ISSN 1213-7901. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Metody kartografické vizualizace dat zdravotního stavu obyvatelstva
Název česky Metody kartografické vizualizace dat zdravotního stavu obyvatelstva
Název anglicky Contemporary Methods for Mapping Health Statistics
Autoři KUBÍČEK, Petr (203 Česká republika, garant), Radim ŠTAMPACH (203 Česká republika) a Edvard GERYK (203 Česká republika).
Vydání Miscellanea Geographica, Plzeň, Západočeská univerzita v Plzni, 2008, 1213-7901.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00024899
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky cartographic visualization and modelling; health status; exploratory cartography
Štítky cartographic visualization and modelling, exploratory cartography, health status
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Radim Štampach, Ph.D., učo 63780. Změněno: 10. 9. 2008 15:54.
Anotace
V České republice i ve světě je již dlouhodobě shromažďováno velké množství dat se zdravotnickou tematikou. Garanty těchto dat jsou vedle odpovědných ministerstev a mezinárodních organizací také rezortní ústavy a statistické úřady. Uvedená situace často vede k tomu, že data jsou interpretována odlišnými způsoby, často neuceleně a s odlišnou úrovní prostorové reprezentace. Z dostupných zdrojů vyplývá, že oblast zdravotnictví není u současných kartografických a geoinformačních oborů uceleně pokryta. Na straně druhé, lékařské obory dosud nejsou obohaceny o kartografické zpracování dat. Prezentovaný příspěvek se zabývá dlouhodobými trendy prezentace zdravotních dat od jejich počátků koncem 18 století, přes systematické mapování a vytváření atlasů, až k analýze a popisu současných digitálních trendů. Zvýšená pozornost je věnována možnostem a využití exploratorní kartografické analýzy pro vizualizaci zdravotních dat obyvatelstva.
Anotace anglicky
The presented article deals with an interdisciplinary research of health status data analysis and so called "health cartography" mapping approaches. After giving a brief summary of cartographic peculiarities dealing with the health data presentation, the issues of recommendation on map design and reliability representation is discussed. Special attention is then given to the current trends in cartographic visualization (geovizualization), non traditional methods and exploratory cartography. Following part methodically describes utilization of modern cartographic tools for dynamic presentation, publication and analysis of health data. The terms "dynamic presentation and publication" are used to describe mainly the possibility to select required scale, interactive creative communication of users and map authors, and also presence of active cartometric and statistical tools.
Návaznosti
GA205/07/1278, projekt VaVNázev: Kartografická vizualizace a modelování současných trendů vývoje zdravotního stavu a zdravotní péče v České republice
Investor: Grantová agentura ČR, Kartografická vizualizace a modelování současných trendů vývoje zdravotního stavu a zdravotní péče v České republice
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 17:31