D 2008

Identification of antifungal proteins in the barley and malt caryopsis by mass spectrometry

HÉGROVÁ, Blanka, Simona MACUCHOVÁ, Jan PREISLER and Josef HAVEL

Basic information

Original name

Identification of antifungal proteins in the barley and malt caryopsis by mass spectrometry

Name in Czech

Identifikace antifungálních proteinů v obilce ječmene a sladu hmotnostní spektrometrií

Authors

HÉGROVÁ, Blanka (203 Czech Republic, belonging to the institution), Simona MACUCHOVÁ (203 Czech Republic), Jan PREISLER (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Josef HAVEL (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

1. vyd. Zlín, Vitamins 2008 Nutrition and Diagnostics, p. 86-87, 2 pp. 2008

Publisher

Univerzita Tomáše Bati, Zlín

Other information

Language

English

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

10406 Analytical chemistry

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

RIV identification code

RIV/00216224:14310/08:00024905

Organization unit

Faculty of Science

ISBN

978-80-7318-708-8

Keywords in English

low molecular weight proteins; barley; malt; SDS-PAGE; enzymatic digestion; MALDI-TOF mass spectrometry

Tags

International impact
Změněno: 9/4/2013 13:05, prof. Mgr. Jan Preisler, Ph.D.

Abstract

V originále

Recently, great attention is paid to determination of various metabolites after pathogen-caryopsis interaction. Some of antifungal proteins, e.g. thionins, might be of effect on barley quality and its subsequent food products - gushing or premature yeast flocculation. The changes proceeding during pathogen-caryopsis interaction were monitored in 20 samples of barley and its corresponding malt by the combination of Sodium Dodecyl Sulphate - Polyacrylamide Gel Electrophoresis (SDS-PAGE) and Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-flight Mass Spectrometry (MALDI-TOF MS).

In Czech

V poslední době je velká pozornost věnována stanovení různých metabolitů po interakci patogen-obilka. Některé antifungální proteiny, např. thioniny, mohou mít vliv na kvalitu ječmene a jeho následných produktů - gushing nebo předčasná flokulace kvasinek. Kombinací metod SDS-PAGE a MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie byly ve 20 vzorcích ječmene a jeho sladu pozorovány změny probíhající během interakce patogen-obilka.

Links

GA525/06/0663, research and development project
Name: Sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny pro kontrolu a zvýšení kvality ječmene a následných potravinářských produktů
Investor: Czech Science Foundation, Study of the chemical changes of barley caryopses after an attack by pathogens to monitor and improve the quality of barley and its derived food products