HÉGROVÁ, Blanka, Lenka JEDLIČKOVÁ, Pavla HAVLOVÁ and Josef HAVEL. Determination of deoxynivalenol levels in barley, malt and intermediate products of malting process by high performance liquid chromatography and MALDI-TOF mass spectrometry. In VITAMINS 2008 Nutrition and Diagnostics. 1st ed. Ediční středisko Univerzity Pardubice: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2008, p. 86-87. ISBN 978-80-7318-708-8.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Determination of deoxynivalenol levels in barley, malt and intermediate products of malting process by high performance liquid chromatography and MALDI-TOF mass spectrometry
Name in Czech Stanovení hladiny deoxynivalenolu v obilce ječmene, sladu a meziproduktů sladovaní pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie a MALDI-TOF hmotnostní spektrometrií
Authors HÉGROVÁ, Blanka (203 Czech Republic), Lenka JEDLIČKOVÁ (203 Czech Republic), Pavla HAVLOVÁ (203 Czech Republic) and Josef HAVEL (203 Czech Republic, guarantor).
Edition 1. vyd. Ediční středisko Univerzity Pardubice, VITAMINS 2008 Nutrition and Diagnostics, p. 86-87, 2 pp. 2008.
Publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Other information
Original language English
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study 10406 Analytical chemistry
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14310/08:00024906
Organization unit Faculty of Science
ISBN 978-80-7318-708-8
Keywords in English trichothecene mycotoxins; deoxynivalenol; barley; malt; gushing; HPLC; MALDI-TOF mass spectrometry
Tags barley, Deoxynivalenol, Gushing, HPLC, MALDI-TOF mass spectrometry, Malt, trichothecene mycotoxins
Tags International impact
Changed by Changed by: Ing. Blanka Vrbková, Ph.D., učo 206382. Changed: 16/9/2008 18:04.
Abstract
The deoxynivalenol (DON) is the most frequently detected mycotoxin in grain samples and their subsequent food products (beer); associated with primary gushing. The extracted samples were analysed using RP-HPLC - using mobile phase AcN/H2O (9:1); flow rate 0.6 ml.min-1; column temperature at 25 C; sample dosage 20 ul; detected at 220 nm. The LOD and the LOQ for DON was 0.16 and 0.53 ug.ml-1, respectively 127.8 and 426.2 ug.kg-1. Suitable matrix for MALDI-TOF MS analysis were found matrix of sodium azide and diamond suspension, quick and dirty spotting of sample and matrix solution 3:1. Positive reflector mode and PE with optimum mass set to 300 Da were used. Adducts of DON were observed. The LOD for DON was 0.6 ug.ml-1, resp. 480.0 ug.kg-1. In this study we found out that the levels of DON during malting process increased (maybe caused by DON releasing from enzymatic conjugates). The correlation between DON content and the level of gushing was negligible.
Abstract (in Czech)
Nejvíce stanovovaným mykotoxínem vyskytující se v obilninách a v jejich produktech (např. pivo) je DON. Jeho přítomnost bývá spojována s primárním gushingem. Extraktované vzorky byly analyzovány metodou RP-HPLC - za použití mobilní fáze AcN/H2O (9:1); optimálního průtoku 0,6 ml.min-1; teploty kolony 25 C; dávkování 20 ul; absorpčního maxima při 220 nm. LOD a LOQ byl 0,16 a 0,53 ug.ml-1, neboli 127,8 a 426,2 ug.kg-1. Pro MALDI-TOF MS analýzy byly jako nejvhodnější matrice nalezeny matrice suspenze azidu sodného a diamantu, dávkování metodou quick & dirty v poměru 3:1. Byl použit reflektorový mód s pulzní extrakcí kolem 300 Da. Byly pozorovány adukty DON s Na+ (319,11 Da) a s K+ (335,09 Da). LOD pro DON byl 0,6 ug.ml-1, neboli 480.0 ug.kg-1. Během této studie bylo zjištěn nárůst hladiny DON během sladování, což může být způsobeno uvolněním DON z enzymatických konjugátů. Vztah mezi obsahem DON a gushingem nebyl prokázán.
Links
GA525/06/0663, research and development projectName: Sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny pro kontrolu a zvýšení kvality ječmene a následných potravinářských produktů
Investor: Czech Science Foundation, Study of the chemical changes of barley caryopses after an attack by pathogens to monitor and improve the quality of barley and its derived food products
PrintDisplayed: 28/7/2024 23:23