PLASOVÁ, Blanka. Strategie zaměstnavatelů v oblasti harmonizace práce a rodiny v kontextu strategií pracujících rodičů s dětmi. In Rodiny, děti a zaměstnání v české společnosti. první. Boskovice/Brno: František Šalé - Albert, 2008, s. 207-244. jedna. ISBN 978-80-7326-140-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Strategie zaměstnavatelů v oblasti harmonizace práce a rodiny v kontextu strategií pracujících rodičů s dětmi
Název česky Strategie zaměstnavatelů v oblasti harmonizace práce a rodiny v kontextu strategií pracujících rodičů s dětmi
Název anglicky Employer's strategies in work and family issue in the context of working parents' strategies
Autoři PLASOVÁ, Blanka (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání první. Boskovice/Brno, Rodiny, děti a zaměstnání v české společnosti, od s. 207-244, 38 s. jedna, 2008.
Nakladatel František Šalé - Albert
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14230/08:00025434
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-7326-140-5
Klíčová slova anglicky employers; reconciliation work and family life; working parents
Štítky employers, working parents
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Plasová, Ph.D., učo 78922. Změněno: 13. 3. 2013 13:32.
Anotace
Pro usnadnění slaďování pracovních a rodinných povinností rodičům existuje určitý systém formálních opatření (opatření státních politik, politik zaměstnavatelů) i neformálních opatření (například výpomoc prarodičů). Vedle opatření státu a rozhodování rodin samotných hrají významnou roli při vytváření, nastavení a možností využívání jednotlivých konkrétních nástrojů pro slaďování práce a rodiny v každodenní praxi také zaměstnavatelské subjekty. V ČR je výzkum chování zaměstnavatelů v daném ohledu teprve na počátku a nejsou zatím dostupná všechna potřebná data, proto v této stati neaspirujeme na celkové uchopení a popis jejich chování v oblasti harmonizace práce a rodiny, ale spíše na základní orientaci v problému. Cílem této stati je objasnit přístup a strategie zaměstnavatelů v oblasti řešení problému harmonizace práce a rodiny a zjistit, zda a do jaké míry odpovídají strategiím zaměstnanců/rodičů s dětmi.
Anotace anglicky
To facilitate the reconciliation of work and family responsibilities for parents, there is a system of formal measures (state social policy) and informal measures (such as grandparents' help). Beside state policies and strategies of families, the employers play a significant role in introducing, setting and implementing of work-family measures in everyday practice. However, researchers often concentrate on the side of the individuals or the welfare state but only few studies examine the employer’s position as one of the actors in given issue. Therefore, we do not aspire to complete explanation of employers’ behaviour. The aim of this paper is to clarify the approach and strategy for employers in dealing with the problem of reconciling of work and family and find out to what extent employers’ strategies coincide with strategies of working parents.
Návaznosti
1J051/05-DP2, projekt VaVNázev: Rodina, zaměstnání a vzdělání
Investor: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, Rodina, zaměstnání a vzdělání
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 16:12