BARTÁK, Miloš. Měření fyziologických procesů antarktických mechů a lišejníků. Online. Bulletin České společnosti experimentální biologie rostlin. Praha: ČSEBR, 2008, roč. 8, č. 1, s. 45-49. ISSN 1213-6670. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Měření fyziologických procesů antarktických mechů a lišejníků
Název česky Měření fyziologických procesů antarktických mechů a lišejníků
Název anglicky Measurements of physiological processes in Antarctic mosses and lichens
Autoři BARTÁK, Miloš (203 Česká republika, garant)
Vydání Bulletin České společnosti experimentální biologie rostlin, Praha, ČSEBR, 2008, 1213-6670.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00026413
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky moss; lichen; Antarctics; physiology; open top chamber; photosynthesis
Štítky Antarctics, lichen, moss, open top chamber, photosynthesis, physiology
Změnil Změnil: prof. Ing. Miloš Barták, CSc., učo 57. Změněno: 17. 9. 2008 18:51.
Anotace
Skupina rostlinných fyziologů z MU Brno se zaměřuje na fotosyntézu a související procesy měřené na antarktických lišejnících a meších tvořících vegetační kryt odledněné části ostrova Jamese Rosse. Pomocí moderních přístrojů a biofyzikálních metod, jakými jsou například spektrální reflektometrie, indukovaná fluorescence chlorofylu a gazometrická měření fixace oxidu uhličitého pomocí infračervených analyzátorů určují důležité charakteristiky fotosyntézy za různých klimatických situací. Zvláštní pozornost pak věnují detekci a analýze stresových stavů mechů a lišejníků způsobených extrémními hodnotami fyzikálních parametrů prostředí jako například silným mrazem, prudkými změnami v dostupnosti kapalné vody, nízkými nebo vysokými hodnotami dopadajícího záření. V návazných laboratorních experimentech studují zapojení biochemické obranných mechanismů, které si antarktické mechy a lišejníky vyvinuly. V neposlední řadě se zaměřují na odezvu těchto organismů na globální oteplování atmosféry. Reakce mechů a lišejníků je sledována v terénu pomocí trvale instalovaných expozičních komor s otevřeným vrcholem (angl. Open top chambers), které oteplují přízemní vrstvu vzduchu v průměru o 2 oC.
Anotace anglicky
Plant physiologists from the Masaryk University, Brno focus on photosynthesis and physiological processes in Antarctic mosses and lichens forming the vegetation cover of the Norhtern, deglaciated part of the James Ross Island, Antarctica. Using advanced biophysical methods, such as e.g. spectral reflectance, induced chlorophyll fluorescence and gas exchange measurements, they evaluate photosynthetic parameters under variety of climatic conditions. The emphasis is placed on plant responses to stress conditions. Protective mechanisms against extremes in their physical environment, such as e.g. freezing temperature, changes in availability of liquid water, low and high light doses, are studied as well. Under laboratory conditions, biochemical backgroud of the mechanisms is studied. Last but not least, lichen response to long-term atmospheric warming is studied by open top chambers that increase air temperature by 2 degree C in mean.
Návaznosti
ME 945, projekt VaVNázev: Multidisciplinární výzkum Antarktické terestrické vegetace v rámci IPY
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Multidisciplinární výzkum Antarktické terestrické vegetace v rámci IPY, Program výzkumu a vývoje KONTAKT (ME)
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 08:43