ŠMARDOVÁ, Lenka, Zdeněk KRÁL, Pavel ŠTOURAČ, Ingrid VÁŠOVÁ, Martina TOŠKOVÁ, Jiří MAYER a Jiří VORLÍČEK. Časný relaps Hodgkinova lymfomu manifestující se jako paraneoplastická cerebellární degenerace (kazuistika). In Transfúze a hematologie dnes. 2008. ISSN 1213-5763.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Časný relaps Hodgkinova lymfomu manifestující se jako paraneoplastická cerebellární degenerace (kazuistika)
Název anglicky An early relapse of Hodgkin´s lymphoma that is demonstrated as a paraneoplastic cerebellar degeneration (case report)
Autoři ŠMARDOVÁ, Lenka, Zdeněk KRÁL, Pavel ŠTOURAČ, Ingrid VÁŠOVÁ, Martina TOŠKOVÁ, Jiří MAYER a Jiří VORLÍČEK.
Vydání Transfúze a hematologie dnes, 2008.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISSN 1213-5763
Klíčová slova anglicky Hodgkins lymphoma; paraneoplastic syndrome; cerebellar degeneration
Štítky cerebellar degeneration, Hodgkins lymphoma, paraneoplastic syndrome
Změnil Změnila: MUDr. Lenka Šmardová, učo 19749. Změněno: 27. 6. 2009 16:59.
Anotace
Úvod: Paraneoplastická cerebellární degenerace (PCD) představuje nejčastější paraneoplastický neurologický syndrom, vyskytující se kromě Hodgkinova lymfomu (HL) také u plicního karcinomu a karcinomu ovaria. Vždy musíme odlišit primární postižení CNS, které je u HL velmi vzácné (incidence 0,2 %) a znamená pozdní příznak již pokročilého onemocnění s horší prognózou. Metodika: 30letý muž byl od 11/2005 léčený na naší klinice pro klasický HL. Vzhledem ke kl. stadiu (II B) podstoupil léčbu celkem 4 cykly chemoterapie ABVD a následně RT na oblast retroperitonea (30 Gy). Dle CT vyšetření bylo dosaženo kompletní remise (CR). Za 11 m. po ukončení léčby byl pacient hospitalizovaný na neurologickém odd. okresní nemocnice pro pozvolna progredující poruchu rovnováhy a dysartrii. V objektivním vyšetření byly známky neocerebellární symptomatologie, provedená zobrazovací vyšetření CNS včetně NMR a cytologie liquoru však byla negativní. Na CT hrudníku zjištěna mediastinální lymfadenopatie, doplněné FDG-PET vyšetření 5/2007 potvrzuje podezření na časný relaps HL, který byl ověřen i histologicky. Výsledky: Vzhledem k časnému relapsu HL byla indikována salvage chemoterapie DHAP. Již po podání úvodního cyklu došlo k výraznému ústupu neurologických obtíží, které následně zcela odezněly. Po 2. cyklu proběhla úspěšná separace PBSC a vzhledem ke vstupní neurologické symptomatice jsme následně zařadili HD methotrexát (8g/m2). Pacient poté podstoupil HD chemoterapii BEAM s autologní podporou PBSC (10/2007). Dle CT vyšetření včetně celotělové FDG-PET bylo opět dosaženo CR. Závěr: V kazuistice prezentujeme raritní případ časného relapsu HL manifestujícího se symptomy PCD. Diferenciální dg. může usnadnit průkaz pro HL specifických paraneoplastických anti-Tr protilátek, které jsou namířené proti Purkyňovým buňkám v mozečku a které jsou detekovatelné v liquoru i séru pacienta. Jejich stanovení v době relapsu u našeho pacienta nebylo možné z důvodu nedostupnosti této metody v ČR.
Anotace anglicky
An early relapse of Hodgkins lymphoma that is demonstrated as a paraneoplastic cerebellar degeneration (case report).
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 08:40