ZÁBRODSKÁ, Kateřina. Touha. Klíčový pojem poststrukturalistické teorie subjektivity? In Novotný, K., Fridmanová, M. (Eds.). Výzkumy subjektivity. Pavel Mervart. s. 273-286. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Touha. Klíčový pojem poststrukturalistické teorie subjektivity?
Název anglicky Desire. A Key Term of Poststructuralist Theory of Subjectivity?
Autoři ZÁBRODSKÁ, Kateřina.
Vydání Novotný, K., Fridmanová, M. (Eds.). Výzkumy subjektivity. od s. 273-286, 2008.
Nakladatel Pavel Mervart
Další údaje
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Změnil Změnila: doc. Mgr. Kateřina Zábrodská, Ph.D., učo 43677. Změněno: 15. 10. 2008 17:38.
Anotace
Poststrukturalistická tematizace diskursivní produkce subjektivity bezpochyby představuje významnou inspiraci pro množství současných sociálně vědních teorií. Příspěvek diskutuje specifickou oblast uplatnění poststrukturalismu v empirických studiích subjektivity, v níž je poststrukturalistická orientace propojována s tradicí tzv. diskursivni psychologie. V tomto kontextu je subjektivita chápána jako proces umísťování subjektu do množství kontradiktorických a významově nestabilních diskursivních pozic. Autorka předkládá k úvaze problematické důsledky této konceptualizace ve vztahu k výkladu stability a kontinuity subjektu. Na základě propojení, nutně pouze částečného, Foucaultových a Lacanových úvah o subjektu je navrženo chápat jako princip re-produkce, a tedy i kontinuity subjektu touhu (desire), a to ve smyslu touhy existovat jako určitý význam. Relevance tohoto návrhu je podpořena výzkumem re-produkce genderové subjektivity poukazujícím na nestabilitu genderových pozic, avšak současně na kontinuitu a stabilitu touhy po rozpoznání sebe sama ve specifických významech.
Anotace anglicky
The poststructuralist emphasis on the discursive production of subjectivity represents, without any doubt, an invaluable inspiration for many current social theories. The text discusses the specific field of the application of poststructuralism to empirical studies of subjectivity, which connects the poststructuralist orientation with the tradition of discourse psychology. In this context, subjectivity is understood as an effect of the subject's positioning in a multitude of contradictory and unstable discourses. The author suggests, however, that there are some problematic consequences of this conceptualization, related to the explanation of the subject's stability and continuity. The partial integration of Foucalt's and Lacan's ideas enables the author to propose the desire for meaning as the principle of subjects' reproduction, i.e. also as the principle of their continuity. The relevance of this proposal is supported by the study of the re-production of gender subjectivity, which shows the instability of gender positions, but at the same time the stability of desire to be recognized as a specific meaning.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 13:08