ALTMANNOVÁ, Veronika a Lumír KREJČÍ. Fanconi anemia: The role of FANCD2 protein. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Fanconi anemia: The role of FANCD2 protein
Název česky Fanconi anémie: Role FANCD2 proteinu
Autoři ALTMANNOVÁ, Veronika a Lumír KREJČÍ.
Vydání 2007.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Audiovizuální tvorba
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Francie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Fanconi anémie; FANCD2
Štítky FANCD2, Fanconi anémie
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Veronika Altmannová, Ph.D., učo 77543. Změněno: 15. 11. 2008 14:07.
Anotace
Fanconi anemia belongs to a group of rare human genetic diseases and is frequently associated with bone marrow failure, high predisposition to cancer and birth defects. The cells from Fanconi anemias patients are hypersensitive to crosslinking agents (e.g. diepoxybutane or mitomycin C), and show an increased frequency of chromosome breakage. To date, thirteen complementations groups (FANCA, B, C, D1, D2, E, F, G, I, J, L, M, and N) have been associated with Fanconi anemia. It has been also demonstrated that all proteins encoded by FA genes cooperate in common pathway, called as FA or FA/BRCA pathway. After DNA damage or during S-phase, eight FA proteins (A, B, C, E, F, G, L, and M) asssemble in a multisubunit nuclear complex (FA core complex), which is required for monoubiquitination of FANCD2 at lysine 561. The monoubiquitinated isoform of FANCD2 is targeted to DNA damage-induced nuclear foci where it colocalizes and interacts with other proteins participating in DNA repair, such as BRCA1, RAD51 and BRCA2 (also identified as FANCD1). The exact role of FANCD2 is still unknown and hence it is the major goal of this thesis to better elucidate its biological function, thereby to further the understanding of the whole machinery of FA pathway.
Anotace česky
Fanconi anémie je vzácné genetické onemocnění, které se často projevuje poškozením kostní dřeně a vysokými predispozicemi k výskytu rakoviny. Buňky pacientů s Fanconi anémií jsou citlivé vůči kroslinkujcím činidlům a vykazují zvýšený výskyt chromosomálních zlomů. V současnosti je ve spojení s FA známo třináct komplementačních skupin, které společně kooperují v tzv. "FA pathway". Klíčovou roli zaujímá protein FANCD2, který je po aktivaci "FA pathway" ubikvitován a poté kolokalizuje společně s proteiny podílejícími se na opravě DNA (BRCA1, Rad51 a BRCA2). Jeho role je zatím neznámá a proto bylo naší snahou alespoň částečně ji ozřejmit.
Návaznosti
MSM0021622413, záměrNázev: Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 17:29