DYTRT, Petr, Jovanka ŠOTOLOVÁ a Ladislav VÁCLAVÍK. Současná francouzská literatura (Překlad z francouzštiny). 2008. vyd. Praha: Garamond, 2008, 564 s. Francouzská knihovna. ISBN 978-80-7407-034-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Současná francouzská literatura (Překlad z francouzštiny)
Název česky La littérature française au présent. Héritages, Modernité, Mutations (Překlad do češtiny)
Název anglicky French literature in the present: Heritage, Modernity, Mutations.
Autoři DYTRT, Petr, Jovanka ŠOTOLOVÁ a Ladislav VÁCLAVÍK.
Vydání 2008. vyd. Praha, 564 s. Francouzská knihovna, 2008.
Nakladatel Garamond
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-7407-034-1
Klíčová slova anglicky French contemporary literature; Modernity; Contemporary French Novel; Contemporary French Drama; Contemporary French Poetry
Štítky Contemporary French Drama, contemporary french novel, Contemporary French Poetry, French contemporary literature, modernity
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Petr Dytrt, Ph.D., učo 9714. Změněno: 14. 4. 2010 23:27.
Anotace
Literatura v nových podobách má dnes ve Francii široké autorské zázemí a rozmanité obecenstvo - dokáže se obracet k publiku většinovému i velmi náročnému. Po krizi románu nenastal zánik tohoto žánru, naopak se rozšířil tematický záběr a pracuje se do hloubky s formou: francouzští a frankofonní spisovatelé píší o nových věcech a novými způsoby. Podobně francouzské divadlo a poezie prošlo v posledních desetiletích složitými peripetiemi a jsou dnes pestřejší a zajímavější než kdy dříve. Autoři knihy Současná francouzská literatura Dominique Viart a Bruno Vercier se nesnaží definovat jednoznačný názor na dnešní literární tvorbu - hledají jen způsoby, jak ji představit dnešním čtenářům. Ojedinělá publikace spojuje moderní pohled na literaturu s ukázkami z nejnovějších textů a je doplněná pro potřeby českého čtenáře bibliografií současných překladů z francouzštiny.
Anotace anglicky
French literature at present: Heritage, Modernity, Mutations. Translation of the publication by Dominique Viart a Bruno Vercier introduces the key ideas of the book into the Czech context. The publication combines both a modern theoretical viewpoint on literature and practical excerps from text in question. The Czech reader will appreciate the biography of contemporary translations from French into Czech.
Návaznosti
KJB901640606, projekt VaVNázev: MODERNITA V OTAZNÍCÍCH. Současná francouzská románová tvorba versus mýtus modernity
Investor: Akademie věd ČR, Modernita v otaznících. Současná francouzská románová tvorba versus mýtus modernity
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 08:30