D 2008

Identification of bacterial strains of Streptococcus thermophilus species using PCR

ŠPANOVÁ, Alena, Martina TYCOVÁ, Štěpánka TRACHTOVÁ and Bohuslav RITTICH

Basic information

Original name

Identification of bacterial strains of Streptococcus thermophilus species using PCR

Name in Czech

Identifikace kmenů bakterií druhu Streptococcus thermophilus pomocí PCR

Authors

ŠPANOVÁ, Alena (203 Czech Republic, guarantor), Martina TYCOVÁ (203 Czech Republic), Štěpánka TRACHTOVÁ (203 Czech Republic) and Bohuslav RITTICH (203 Czech Republic)

Edition

Brno, 4th Meeting on Chemistry and Life, Chemické listy,102 (2008) No15, p. 793-794, 2 pp. 2008

Publisher

VUT Brno, Chemická fakulta

Other information

Language

English

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

Genetics and molecular biology

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impact factor

Impact factor: 0.593

RIV identification code

RIV/00216224:14310/08:00027097

Organization unit

Faculty of Science

ISSN

Keywords in English

Streptococcus thermophilus; P(HEMA-co-EDMA); yoghurt; PCR

Tags

International impact, Reviewed
Změněno: 21/1/2009 16:15, doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc.

Abstract

V originále

Streptococcus thermophilus is one of the most widely used lactic acid bacteria in the dairy industry as a starter culture component in the manufacture of fermented dairy products, such as yoghurts. Carboxyl-functionalised magnetic microspheres (P(HEMA-co-EDMA) were used for the isolation of PCR-ready DNA from yoghurt and milk drink samples containing PCR inhibitors. The quality of extracted DNA was checked by PCR using primers specific to Streptococcus thermophilus.

In Czech

Streptococcus thermophilus se využívá v mlékárenském průmyslu jako startovací kultura při výrobě fermentovaných mléčných výrobků, zvláště jogurtů. funkcionalizované Magnetické částice (P(HEMA-co-EDMA) pokryté karboxylovými skupinami byly použity k izolaci DNA amplifikovatelné v PCR. DNA byla izolována ze vzorků jogurtů a mléčných nápojů obsahujících inhibitory PCR. Kvalita izolované DNA byla ověřena v PCR s využitím primerů specifických pro druh Streptococcus thermophilus.

Links

MSM0021622415, plan (intention)
Name: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Molecular basis of cell and tissue regulations
1G57037, research and development project
Name: Aplikace molekulárně biologických metod pro efektivní využití genetických zdrojů BMK a pro charakterizaci kvality funkčních potravin.
Investor: Ministry of Agriculture of the CR, Aplication of molecular biology methods for the effective use of genetic sources of LAB and the characterisation of functional foods quality