Detailed Information on Publication Record
2008
Identification of bacterial strains of Streptococcus thermophilus species using PCR
ŠPANOVÁ, Alena, Martina TYCOVÁ, Štěpánka TRACHTOVÁ and Bohuslav RITTICHBasic information
Original name
Identification of bacterial strains of Streptococcus thermophilus species using PCR
Name in Czech
Identifikace kmenů bakterií druhu Streptococcus thermophilus pomocí PCR
Authors
ŠPANOVÁ, Alena (203 Czech Republic, guarantor), Martina TYCOVÁ (203 Czech Republic), Štěpánka TRACHTOVÁ (203 Czech Republic) and Bohuslav RITTICH (203 Czech Republic)
Edition
Brno, 4th Meeting on Chemistry and Life, Chemické listy,102 (2008) No15, p. 793-794, 2 pp. 2008
Publisher
VUT Brno, Chemická fakulta
Other information
Language
English
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
Genetics and molecular biology
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Impact factor
Impact factor: 0.593
RIV identification code
RIV/00216224:14310/08:00027097
Organization unit
Faculty of Science
ISSN
Keywords in English
Streptococcus thermophilus; P(HEMA-co-EDMA); yoghurt; PCR
Tags
International impact, Reviewed
Změněno: 21/1/2009 16:15, doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc.
V originále
Streptococcus thermophilus is one of the most widely used lactic acid bacteria in the dairy industry as a starter culture component in the manufacture of fermented dairy products, such as yoghurts. Carboxyl-functionalised magnetic microspheres (P(HEMA-co-EDMA) were used for the isolation of PCR-ready DNA from yoghurt and milk drink samples containing PCR inhibitors. The quality of extracted DNA was checked by PCR using primers specific to Streptococcus thermophilus.
In Czech
Streptococcus thermophilus se využívá v mlékárenském průmyslu jako startovací kultura při výrobě fermentovaných mléčných výrobků, zvláště jogurtů. funkcionalizované Magnetické částice (P(HEMA-co-EDMA) pokryté karboxylovými skupinami byly použity k izolaci DNA amplifikovatelné v PCR. DNA byla izolována ze vzorků jogurtů a mléčných nápojů obsahujících inhibitory PCR. Kvalita izolované DNA byla ověřena v PCR s využitím primerů specifických pro druh Streptococcus thermophilus.
Links
MSM0021622415, plan (intention) |
| ||
1G57037, research and development project |
|