J 2008

Molekulární typizace vybraných kmenů bakterií rodu Lactobacillus ze sbírky Laktoflora

DUŠKOVÁ, Marta, Alena ŠPANOVÁ, Vladimír DRÁB and Bohuslav RITTICH

Basic information

Original name

Molekulární typizace vybraných kmenů bakterií rodu Lactobacillus ze sbírky Laktoflora

Name (in English)

Molecular typing of selected bacterial strains of genus Lactobacillus from Culture Collection of dairy microorganisms Laktoflora

Authors

DUŠKOVÁ, Marta (203 Czech Republic), Alena ŠPANOVÁ (203 Czech Republic, guarantor), Vladimír DRÁB (203 Czech Republic) and Bohuslav RITTICH (203 Czech Republic)

Edition

Mlékařské listy–Zpravodaj, Praha, Výzkumný ústav mlékárenský v Praze, 2008, 1212-950X

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

Genetics and molecular biology

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14310/08:00027103

Organization unit

Faculty of Science

Keywords in English

Lactobacillus; typing; rep-PCR; RAPD

Tags

Lactobacillus, RAPD, rep-PCR, typing

Tags

Reviewed
Změněno: 3/1/2009 12:18, doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc.

Abstract

ORIG EN

V originále

Rep-PCR s primerem (GTG)5 a RAPD s primerem M13 byly použity pro typizaci vybraných bakteriálních kmenů rodu Lactobacillus České sbírky mlékárenských mikroorganismů (CCDM)Laktoflora. Rep-PCR s primerem (GTG)5 byla vhodnější než RAPD s primerem M13. Typizace umožnila identifikovat 1 kmen do druhu L. acidophilus a 15 kmenů do L. helveticus. Tyto výsledky byly potvrzeny pomocí druhově specifické PCR. Shodovaly se s biochemickou identifikací u 88 % kmenů.

In English

Rep-PCR with (GTG)5 primer and RAPD with M13 primer were used for typing of selected strains of genus Lactobacillus collected in Czech Collection of Dairy Microorganisms (CCDM) Laktoflora. Rep-PCR with (GTG)5 primer was more suitable than RAPD with M13 primer. Typing enabled to identified 1 strain into species L. acidophilus and 15 strains in L. helveticus. These results were confirmed with species specific PCRs. They were in accord with biochemical identification in 88% of strains.

Links

1G46045, research and development project
Name: Molekulárně biologická analýza tuzemského fondu produkčních kmenů baktérií mléčného kvašení.
Investor: Ministry of Agriculture of the CR, Introduction of new traits for quality and stability improving in variety production of selcted leguminous species by hybridization methods
2B06053, research and development project
Name: Nové postupy při charakterizaci a identifikaci probiotických kmenů bakterií vhodných pro funkční potraviny.
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, New methods for the characterization and identification of probiotic bacterial strains suitable for functional foods
Displayed: 11/11/2024 15:35