J
2008
Molekulární typizace vybraných kmenů bakterií rodu Lactobacillus ze sbírky Laktoflora
DUŠKOVÁ, Marta, Alena ŠPANOVÁ, Vladimír DRÁB and Bohuslav RITTICH
Basic information
Original name
Molekulární typizace vybraných kmenů bakterií rodu Lactobacillus ze sbírky Laktoflora
Name (in English)
Molecular typing of selected bacterial strains of genus Lactobacillus from Culture Collection of dairy microorganisms Laktoflora
Authors
DUŠKOVÁ, Marta (203 Czech Republic), Alena ŠPANOVÁ (203 Czech Republic, guarantor), Vladimír DRÁB (203 Czech Republic) and Bohuslav RITTICH (203 Czech Republic)
Edition
Mlékařské listy–Zpravodaj, Praha, Výzkumný ústav mlékárenský v Praze, 2008, 1212-950X
Other information
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
Genetics and molecular biology
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14310/08:00027103
Organization unit
Faculty of Science
Keywords in English
Lactobacillus; typing; rep-PCR; RAPD
V originále
Rep-PCR s primerem (GTG)5 a RAPD s primerem M13 byly použity pro typizaci vybraných bakteriálních kmenů rodu Lactobacillus České sbírky mlékárenských mikroorganismů (CCDM)Laktoflora. Rep-PCR s primerem (GTG)5 byla vhodnější než RAPD s primerem M13. Typizace umožnila identifikovat 1 kmen do druhu L. acidophilus a 15 kmenů do L. helveticus. Tyto výsledky byly potvrzeny pomocí druhově specifické PCR. Shodovaly se s biochemickou identifikací u 88 % kmenů.
In English
Rep-PCR with (GTG)5 primer and RAPD with M13 primer were used for typing of selected strains of genus Lactobacillus collected in Czech Collection of Dairy Microorganisms (CCDM) Laktoflora. Rep-PCR with (GTG)5 primer was more suitable than RAPD with M13 primer. Typing enabled to identified 1 strain into species L. acidophilus and 15 strains in L. helveticus. These results were confirmed with species specific PCRs. They were in accord with biochemical identification in 88% of strains.
Links
1G46045, research and development project | Name: Molekulárně biologická analýza tuzemského fondu produkčních kmenů baktérií mléčného kvašení. | Investor: Ministry of Agriculture of the CR, Introduction of new traits for quality and stability improving in variety production of selcted leguminous species by hybridization methods |
|
2B06053, research and development project | Name: Nové postupy při charakterizaci a identifikaci probiotických kmenů bakterií vhodných pro funkční potraviny. | Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, New methods for the characterization and identification of probiotic bacterial strains suitable for functional foods |
|
Displayed: 11/11/2024 15:35