J 2008

Korelace mezi fenotypovými a molekulárně genetickými metodami identifikace bakterií mléčného kvašení.

RITTICH, Bohuslav, Alena ŠPANOVÁ, Vladimír DRÁB and Šárka HAVLÍKOVÁ

Basic information

Original name

Korelace mezi fenotypovými a molekulárně genetickými metodami identifikace bakterií mléčného kvašení.

Name (in English)

Correlation among phenotype and molecular genetic methods of LAB identification

Authors

RITTICH, Bohuslav (203 Czech Republic, guarantor), Alena ŠPANOVÁ (203 Czech Republic), Vladimír DRÁB (203 Czech Republic) and Šárka HAVLÍKOVÁ (203 Czech Republic)

Edition

Mlékařské listy –Zpravodaj, Praha, Výzkumný ústav mlékátenský v Praze, 2008, 1212-950X

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

Genetics and molecular biology

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14310/08:00028321

Organization unit

Faculty of Science

Keywords in English

Lactobacillus; biochemical tests; PCR; rep-PCR; RAPD; correlation

Tags

biochemical tests, correlation, Lactobacillus, PCR, RAPD, rep-PCR

Tags

Reviewed
Změněno: 6/1/2009 11:17, doc. RNDr. Alena Španová, CSc.

Abstract

ORIG EN

V originále

Bakteriální kmeny CCDM rodu Lactobacillus, uložené ve Sbírce mlékárenských mikroorganismů Laktoflora, byly charakterizovány pomocí polyfázního přístupu, který využívá různé genotypové a fenotypové vlastnosti. Celkem bylo analyzováno 35 kmenů rodu Lactobacillus. Kmeny byly analyzovány s použitím biochemických testů (API 50CH) a molekulárně genetickými metodami: druhově specifická PCR, rep-PCR s využitím primeru (GTG)5 a RAPD s použitím primeru M 13. Z výsledků vyplývá, že z 35 kmenů byla mezi biochemickými testy a druhově specifickou PCR nalezena shoda u 32 kmenů (91,4 %). Jednalo se převážně o kmeny druhu Lactobacillus helveticus. Na základě výsledků uvedených v práci lze konstatovat, že nejspolehlivější výsledky z molekulárně biologických metod dávala druhově specifická PCR.

In English

Bacterial strains of genus Lactobacillus from Czech Colection of Dairy Microorganisms (CCDM) were characterized by polyphasic approache which accounts different genotypic and phenotypic properties. In total 35 Lactobacillus strains were analyzed. Strains were analysed using biochemical tests (API 50CH) and molecular genetic methods: species specific PCR, rep-PCR with (GTG)5 primer and by RAPD with M13 primer. Identity 91.4 % (32 strains from 35 analysed) was found out between biochemical tests and species specific PCR. Strains of species Lactobacillus helveticus were identified mainly. From the results it follows that species specific PCR enabled to obtain most reliable results from molecular biology methods used.

Links

QF3169, research and development project
Name: Využití postupů na bázi molekulární genetiky při získávání nových kmenů baktérií s probiotickými vlastnostmi s cílem rozšíření specifických genetických zdrojů pro výrobu funkčních potravin
Investor: Ministry of Agriculture of the CR, The use of procedures on basis of molecular genetics in acquiring of new bacterial strains with probiotic properties with the aim to increase specific genetic sources for production of functional foods
1G46045, research and development project
Name: Molekulárně biologická analýza tuzemského fondu produkčních kmenů baktérií mléčného kvašení.
Investor: Ministry of Agriculture of the CR, Introduction of new traits for quality and stability improving in variety production of selcted leguminous species by hybridization methods
Displayed: 1/11/2024 06:32