D 2008

Molekulární typizace bakterií rodu Lactobacillus ze sbírky Laktoflora

DUŠKOVÁ, Marta, Alena ŠPANOVÁ, Vladimír DRÁB and Bohuslav RITTICH

Basic information

Original name

Molekulární typizace bakterií rodu Lactobacillus ze sbírky Laktoflora

Name (in English)

Molecular typization of bacteria of Lctobacillus genera

Authors

DUŠKOVÁ, Marta (203 Czech Republic), Alena ŠPANOVÁ (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Vladimír DRÁB (203 Czech Republic) and Bohuslav RITTICH (203 Czech Republic, belonging to the institution)

Edition

Brno, XXXVIII. Lenfeldovy a Hoklovy dny, p. 102-105, 4 pp. 2008

Publisher

Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

Genetics and molecular biology

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14310/08:00051086

Organization unit

Faculty of Science

ISBN

978-80-7305-049-8

Keywords in English

Lactobacillus; rep-PCR; RAPD;

Tags

Reviewed
Změněno: 4/4/2012 18:56, doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc.

Abstract

V originále

Rep-PCR s primerem (GTG)5 a RAPD s primerem M13 byly použity pro typizaci vybraných bakteriálních kmenů rodu Lactobacillus České sbírky mlékárenských mikroorganismů (CCDM)Laktoflora. Rep-PCR s primerem (GTG)5 byla vhodnější než RAPD s primerem M13.

In English

PCR based methodswereused for identification of lactobacilli of Collection of Milk Cultures Laktoflora. The aim was to compare rep-PCR with primer (GTG)5 and RAPD with primer M13 in typization lactobacilli strains. It appeared that better enable the analysis to include strains of species (GTG)5 typization than RAPD with M13 primer.

Links

1G46045, research and development project
Name: Molekulárně biologická analýza tuzemského fondu produkčních kmenů baktérií mléčného kvašení.
Investor: Ministry of Agriculture of the CR, Introduction of new traits for quality and stability improving in variety production of selcted leguminous species by hybridization methods
2B06053, research and development project
Name: Nové postupy při charakterizaci a identifikaci probiotických kmenů bakterií vhodných pro funkční potraviny.
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, New methods for the characterization and identification of probiotic bacterial strains suitable for functional foods