RŮŽIČKOVÁ, Vladislava, Renata KARPÍŠKOVÁ, Roman PANTŮČEK, Markéta POSPÍŠILOVÁ, Pavla HOLOCHOVÁ-ČERNÍKOVÁ a Jiří DOŠKAŘ. Genotype analysis of enterotoxin H-positive Staphylococcus aureus strains isolated from food samples in the Czech Republic. International Journal of Food Microbiology. USA: Elsevier BV, roč. 121, č. 1, s. 60-65, 5 s. ISSN 0168-1605. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Genotype analysis of enterotoxin H-positive Staphylococcus aureus strains isolated from food samples in the Czech Republic
Název česky Genotypová analýza enterotoxin H-pozitivních kmenů Staphylococcus aureus izolovaných v České republice
Autoři RŮŽIČKOVÁ, Vladislava (203 Česká republika, garant), Renata KARPÍŠKOVÁ (203 Česká republika), Roman PANTŮČEK (203 Česká republika), Markéta POSPÍŠILOVÁ (203 Česká republika), Pavla HOLOCHOVÁ-ČERNÍKOVÁ (203 Česká republika) a Jiří DOŠKAŘ (203 Česká republika).
Vydání International Journal of Food Microbiology, USA, Elsevier BV, 2008, 0168-1605.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 2.753
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00027375
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000252943100008
Klíčová slova anglicky Staphylococcus aureus; Staphylococcal Food Poisoning; Staphylococcal enterotoxin H
Štítky Staphylococcal enterotoxin H, Staphylococcal Food Poisoning, Staphylococcus aureus
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Roman Pantůček, Ph.D., učo 842. Změněno: 1. 7. 2009 18:38.
Anotace
Twenty-eight enterotoxin H positive Staphylococcus aureus strains isolated from food samples collected in eleven districts of the Czech Republic between 2000 and 2005 were genotypically characterized by pulsed-field gel electrophoresis (PFGE) profiling, spa gene polymorphism analysis, enterobacterial repetitive intergenic consensus sequence-based PCR (ERIC-PCR) fingerprinting and prophage carriage detection. These strains accounted for about 21 % of the food-derived, staphylococcal enterotoxin (SE)-positive isolates. One strain, detected in feta cheese, was implicated in a case of enterotoxinosis.
Anotace česky
Dvacet osm enterotoxin H pozitivních kmenů Staphylococcus aureus izolovaných zpotravin bylo genotypizováno.
Návaznosti
MSM0021622415, záměrNázev: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 11:27