PETROVÁ, Jana and Halina MATĚJOVÁ. Alternativní způsoby stravování vysokoškolských studentů v Brně (Consumption of special diets among university students in Brno). Výživa a potraviny. Praha: Společnost pro výživu, 2009, vol. 64, No 1, p. 24-27. ISSN 1211-846X.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Alternativní způsoby stravování vysokoškolských studentů v Brně
Name (in English) Consumption of special diets among university students in Brno
Authors PETROVÁ, Jana (203 Czech Republic) and Halina MATĚJOVÁ (203 Czech Republic, guarantor).
Edition Výživa a potraviny, Praha, Společnost pro výživu, 2009, 1211-846X.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 30304 Public and environmental health
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14110/09:00034729
Organization unit Faculty of Medicine
Keywords in English nutrition;vegetarian;vegan;macrobiotic;diet;university student
Tags diet, macrobiotic, nutrition, university student, vegan, vegetarian
Tags Reviewed
Changed by Changed by: MVDr. Halina Matějová, učo 2724. Changed: 22/6/2009 15:15.
Abstract
Ve světě se vyskytuje mnoho různých alternativních způsobů stravování, z nichž většina je zaměřena na restrikci určitých potravinových skupin, nejčastěji potravin živočišného původů. Vzhledem ke zvyšujícímu se zájmu o alternativní způsoby stravování, zejména u mladé generace, bylo cílem práce zjistit výskyt těchto způsobů stravování u studentů VŠ v Brně.Dále byly porovnány stravovací zvyklosti, zjišťovány důvody a postoje studentů k alternativním způsobům stravování. Nejčastěji bylo zastoupeno vegetariánství (3,5 %) z 516 oslovených studentů brněnských vysokých škol. Důvody , které vedly respondenty ke změně způsobů stravování bylo zdravotní hledisko, soucit se zvířaty a chuťová averze.
Abstract (in English)
The aim of the study was to find out the occurrence of alternative nutrition among university students in Brno by the questionnaires. In this study are mentioned students motives and atttitudes to alternative nutrition. An important part of this study was comparing eating habits of the alternative consumed students and the students who consumed conventional mixed meals. These results showed, that the occurrence of alternative nutrition among university students in Brno was 16,1 % and the most frequently represented alternative nutrition trend was vegetarianism (3,5 %).
PrintDisplayed: 28/7/2024 19:25