J 2009

Alternativní způsoby stravování vysokoškolských studentů v Brně

PETROVÁ, Jana and Halina MATĚJOVÁ

Basic information

Original name

Alternativní způsoby stravování vysokoškolských studentů v Brně

Name (in English)

Consumption of special diets among university students in Brno

Authors

PETROVÁ, Jana (203 Czech Republic) and Halina MATĚJOVÁ (203 Czech Republic, guarantor)

Edition

Výživa a potraviny, Praha, Společnost pro výživu, 2009, 1211-846X

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

30304 Public and environmental health

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14110/09:00034729

Organization unit

Faculty of Medicine

Keywords in English

nutrition;vegetarian;vegan;macrobiotic;diet;university student

Tags

Reviewed
Změněno: 22/6/2009 15:15, MVDr. Halina Matějová

Abstract

V originále

Ve světě se vyskytuje mnoho různých alternativních způsobů stravování, z nichž většina je zaměřena na restrikci určitých potravinových skupin, nejčastěji potravin živočišného původů. Vzhledem ke zvyšujícímu se zájmu o alternativní způsoby stravování, zejména u mladé generace, bylo cílem práce zjistit výskyt těchto způsobů stravování u studentů VŠ v Brně.Dále byly porovnány stravovací zvyklosti, zjišťovány důvody a postoje studentů k alternativním způsobům stravování. Nejčastěji bylo zastoupeno vegetariánství (3,5 %) z 516 oslovených studentů brněnských vysokých škol. Důvody , které vedly respondenty ke změně způsobů stravování bylo zdravotní hledisko, soucit se zvířaty a chuťová averze.

In English

The aim of the study was to find out the occurrence of alternative nutrition among university students in Brno by the questionnaires. In this study are mentioned students motives and atttitudes to alternative nutrition. An important part of this study was comparing eating habits of the alternative consumed students and the students who consumed conventional mixed meals. These results showed, that the occurrence of alternative nutrition among university students in Brno was 16,1 % and the most frequently represented alternative nutrition trend was vegetarianism (3,5 %).