Detailed Information on Publication Record
2009
Alternativní způsoby stravování vysokoškolských studentů v Brně
PETROVÁ, Jana and Halina MATĚJOVÁBasic information
Original name
Alternativní způsoby stravování vysokoškolských studentů v Brně
Name (in English)
Consumption of special diets among university students in Brno
Authors
PETROVÁ, Jana (203 Czech Republic) and Halina MATĚJOVÁ (203 Czech Republic, guarantor)
Edition
Výživa a potraviny, Praha, Společnost pro výživu, 2009, 1211-846X
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
30304 Public and environmental health
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14110/09:00034729
Organization unit
Faculty of Medicine
Keywords in English
nutrition;vegetarian;vegan;macrobiotic;diet;university student
Tags
Tags
Reviewed
Změněno: 22/6/2009 15:15, MVDr. Halina Matějová
V originále
Ve světě se vyskytuje mnoho různých alternativních způsobů stravování, z nichž většina je zaměřena na restrikci určitých potravinových skupin, nejčastěji potravin živočišného původů. Vzhledem ke zvyšujícímu se zájmu o alternativní způsoby stravování, zejména u mladé generace, bylo cílem práce zjistit výskyt těchto způsobů stravování u studentů VŠ v Brně.Dále byly porovnány stravovací zvyklosti, zjišťovány důvody a postoje studentů k alternativním způsobům stravování. Nejčastěji bylo zastoupeno vegetariánství (3,5 %) z 516 oslovených studentů brněnských vysokých škol. Důvody , které vedly respondenty ke změně způsobů stravování bylo zdravotní hledisko, soucit se zvířaty a chuťová averze.
In English
The aim of the study was to find out the occurrence of alternative nutrition among university students in Brno by the questionnaires. In this study are mentioned students motives and atttitudes to alternative nutrition. An important part of this study was comparing eating habits of the alternative consumed students and the students who consumed conventional mixed meals. These results showed, that the occurrence of alternative nutrition among university students in Brno was 16,1 % and the most frequently represented alternative nutrition trend was vegetarianism (3,5 %).