D 2008

Identification of bacterial strains of species Lactococcus lactis in hard cheese using PCR

ŠPANOVÁ, Alena, Jitka HERZOGOVÁ and Bohuslav RITTICH

Basic information

Original name

Identification of bacterial strains of species Lactococcus lactis in hard cheese using PCR

Name in Czech

dentifikace kmenů bakterií druhu Lactococcus lactis v tvrdých sýrech pomocí PCR

Authors

ŠPANOVÁ, Alena (203 Czech Republic, guarantor), Jitka HERZOGOVÁ (203 Czech Republic) and Bohuslav RITTICH (203 Czech Republic)

Edition

Brno, 4th Meeting on Chemistry and Life, Chemické listy,102 (2008) No15, p. 791-792, 2 pp. 2008

Publisher

VUT Brno, Chemická fakulta

Other information

Language

English

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

Genetics and molecular biology

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impact factor

Impact factor: 0.593

RIV identification code

RIV/00216224:14310/08:00027570

Organization unit

Faculty of Science

ISSN

Keywords in English

cheese; Lactococcus lactis; P(HEMA-co-EDMA); PCR;

Tags

International impact, Reviewed
Změněno: 21/1/2009 15:58, doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc.

Abstract

V originále

PCR-ready DNA was isolated from different type of cheese using magnetic microspheres P(HEMA-co-EDMA) containing carboxyl groups in the presence of high concentrations of PEG 6000 and NaCl. The quality of extracted DNA was checked by PCR amplification. Species-specific PCR primers PALA4 and PALA14 (targeted on acm A gene encoding N-acetylmuramidase specific to Lactococcus lactis, 1131 bp long PCR products ) were used for the identification of Lactococcus lactis species with success.

In Czech

DNA v kvalitě vhodné pro PCR byla izolována z různých typů sýrů pomocí magnetického nosiče P(HEMA-co-EDMA) pokrytého karboxylovými skupinami v přítomnosti vysokých koncentrací PEG 6000 a NaCl. Kvalita izolované DNA byla ověřena pomocí PCR. Druhově specifické primery PALA4 a PALA14 (pro amplifikaci acm A genu kódujícího N-acetylmuramidázu specifickou pro Lactococcus lactis, 1131 bp dlouhé PCR produkty ) byly úspěšně použity pro identifikaci druhu Lactococcus lactis.

Links

MSM0021622415, plan (intention)
Name: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Molecular basis of cell and tissue regulations
1G57037, research and development project
Name: Aplikace molekulárně biologických metod pro efektivní využití genetických zdrojů BMK a pro charakterizaci kvality funkčních potravin.
Investor: Ministry of Agriculture of the CR, Aplication of molecular biology methods for the effective use of genetic sources of LAB and the characterisation of functional foods quality