ŠPANOVÁ, Alena, Martina TYCOVÁ and Štěpánka TRACHTOVÁ. Identification of bacterial strains of Streptococcus thermophilus species using PCR. In 4th Meeting on Chemistry and Life, Chemické listy,102 (2008) No15. Brno: VUT Brno, Chemická fakulta, 2008, p. 793-794. ISSN 0009-2770.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Identification of bacterial strains of Streptococcus thermophilus species using PCR
Name in Czech dentifikace kmenů bakterií druhu Streptococcus thermophilus pomocí PCR
Authors ŠPANOVÁ, Alena (203 Czech Republic, guarantor), Martina TYCOVÁ (203 Czech Republic) and Štěpánka TRACHTOVÁ (203 Czech Republic).
Edition Brno, 4th Meeting on Chemistry and Life, Chemické listy,102 (2008) No15, p. 793-794, 2 pp. 2008.
Publisher VUT Brno, Chemická fakulta
Other information
Original language English
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study Genetics and molecular biology
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Impact factor Impact factor: 0.593
RIV identification code RIV/00216224:14310/08:00027571
Organization unit Faculty of Science
ISSN 0009-2770
Keywords in English Streptococcus thermophilus; P(HEMA-co-EDMA); yughurt; PCR
Tags P(HEMA-co-EDMA), PCR, Streptococcus thermophilus, yughurt
Tags International impact, Reviewed
Changed by Changed by: doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc., učo 1639. Changed: 21/1/2009 16:09.
Abstract
Streptococcus thermophilus is one of the most widely used lactic acid bacteria in the dairy industry as a starter culture component in the manufacture of fermented dairy products, such as yoghurts. Carboxyl-functionalised magnetic microspheres (P(HEMA-co-EDMA) were used for the isolation of PCR-ready DNA from yoghurt and milk drink samples containing PCR inhibitors. The quality of extracted DNA was checked by PCR using primers specific to Streptococcus thermophilus.
Abstract (in Czech)
Streptococcus thermophilus se využívá v mlékárenském průmyslu jako startovací kultura při výrobě fermentovaných mléčných výrobků, zvláště jogurtů. funkcionalizované Magnetické částice (P(HEMA-co-EDMA) pokryté karboxylovými skupinami byly použity k izolaci DNA amplifikovatelné v PCR. DNA byla izolována ze vzorků jogurtů a mléčných nápojů obsahujících inhibitory PCR. Kvalita izolované DNA byla ověřena v PCR s využitím primerů specifických pro druh Streptococcus thermophilus.
Links
MSM0021622415, plan (intention)Name: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Molecular basis of cell and tissue regulations
1G57037, research and development projectName: Aplikace molekulárně biologických metod pro efektivní využití genetických zdrojů BMK a pro charakterizaci kvality funkčních potravin.
Investor: Ministry of Agriculture of the CR, Aplication of molecular biology methods for the effective use of genetic sources of LAB and the characterisation of functional foods quality
PrintDisplayed: 28/7/2024 01:27