PTÁČEK, Petr, Andrea MIKULCOVÁ, Simona MACUCHOVÁ, Ivana MÁROVÁ and Miloslav PEKAŘ. Study of antimutagenic activity of some sorts of green tea. In Pracovní setkáni biochemiků a molekularnich biologů, Sborník příspěvků. Brno: MU Brno, 2004, p. 66. ISBN 80-210-3321-5.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Study of antimutagenic activity of some sorts of green tea
Name in Czech Studium antimutagenní aktivty vybraných druhů zeleného čaje
Authors PTÁČEK, Petr (203 Czech Republic), Andrea MIKULCOVÁ (203 Czech Republic), Simona MACUCHOVÁ (203 Czech Republic), Ivana MÁROVÁ (203 Czech Republic, guarantor) and Miloslav PEKAŘ (203 Czech Republic).
Edition Brno, Pracovní setkáni biochemiků a molekularnich biologů, Sborník příspěvků, p. 66-66, 2004.
Publisher MU Brno
Other information
Original language English
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study 10600 1.6 Biological sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14310/04:00034774
Organization unit Faculty of Science
ISBN 80-210-3321-5
Keywords (in Czech) Antimutagenní aktivita; Genotoxicita; Zelený čaj
Keywords in English Antimutagenity;Genotoxicity; Green tea
Tags Antimutagenity, genotoxicity, Green tea
Changed by Changed by: Mgr. Petr Ptáček, Ph.D., učo 23751. Changed: 17/6/2009 10:55.
Abstract
In this work biological effects of choosed sorts of green tea were analyzed using antimutagenicity test with Sacchromyces cerevisiae D7 strain. In this test the frequency of spontaneous convertants at the tryptophan locus (trp 5-12/trp 5-27) and revertants at the isoleucine locus (ilv 1-92/ilv 1-92) was tested. In most samples significant dependence of antimutagenic effect on extract concentration was observed. Catechin standards did not show so high antimutagenic effects as green tea extracts, so, catchins probably are not major component responsible for complex antigenotoxic effects of tea extracts.
Abstract (in Czech)
V této práci byl testován biologický účinek vybraných druhů zeleného čaje za použití testovacího kvasinkového kmene Sacchromyces cerevisiae D7. Byla testována četnost růstu spontánních konvertantních kolonií (trp 5-12/trp 5-27) a četnost růstu revertantních kolonií (ilv 1-92/ilv 1-92). Většina vzorků čaje vykazovala výrazný antimutagenní efekt v korelaci s koncentrací extraktu. Katechinové standardy naproti tomu nevykazovaly tak výrazný efekt, protože katechiny pravděpodobně nejsou hlavní komponentou podílející se na antimutagenním účinku.
PrintDisplayed: 15/10/2024 07:29