Detailed Information on Publication Record
2008
Nutrition friendly schools initiative: Nový program Světové zdravotnické organizace
FIALOVÁ, JanaBasic information
Original name
Nutrition friendly schools initiative: Nový program Světové zdravotnické organizace
Name (in English)
Nutrition friendly schools initiative: A new programme of the World health organization
Authors
FIALOVÁ, Jana (203 Czech Republic, guarantor)
Edition
Hygiena : časopis pro ochranu a podporu zdraví, Praha, Státní zdravotní ústav, 2008, 1802-6281
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
30304 Public and environmental health
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14110/08:00034830
Organization unit
Faculty of Medicine
Keywords in English
NFSI;nutrition;children;school and health;obesity;lifestyle
Tags
Reviewed
Změněno: 2/2/2009 22:40, Mgr. Jana Fialová, Ph.D.
V originále
Článek představuje nový program Světové zdravotnické organizace nazvaný Nutrition Friendly School Initiative a ukazuje jeho souvislost s dalšími podobnými mezinárodními i národními aktivitami. Cílem nové iniciativy je vytvořit prostředí, které umožní školám ve spolupráci s rodiči a dalšími subjekty vzdělávat a vychovávat děti ke zdravému životnímu stylu a tím předcházet stále častějšímu výskytu obezity a souvisejících nemocí. Zárukou efektivnosti této iniciativy by měly být nástroje v podobě akreditace škol spolu s následnými pravidelnými evaluacemi.
In English
The new programme of WHO named Nutrition Friendly School Initiative (NFSI) is presented in our review. There is discussed its relation to similar activities at both international and national levels. The aim of the new initiative is to provide a friendly and enabling environment for schools in close cooperation with parents and other keepholders to educate children to adopt the overall healthy lifestyle and thus to prevent an ever more frequent incidence of obesity and nutrition-related diseases and ill health. The efficiency of this initiative will be ensured by tools such as the accreditation of schools and consequent periodical evaluations.