FIALA, J, L KUKLA and K POSLUŠNÁ. Struktura stravy 11-letých dětí - studie ELSPAC (The Diet Structure of 11-year-old Children - the ELSPAC Study). Československá pediatrie. 2008, vol. 63, No 9, p. 481-490. ISSN 0069-2328.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Struktura stravy 11-letých dětí - studie ELSPAC
Name (in English) The Diet Structure of 11-year-old Children - the ELSPAC Study
Authors FIALA, J (203 Czech Republic), L KUKLA (203 Czech Republic, guarantor) and K POSLUŠNÁ (203 Czech Republic).
Edition Československá pediatrie, 2008, 0069-2328.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 30202 Endocrinology and metabolism
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14110/08:00028278
Organization unit Faculty of Medicine
Keywords in English nutrition; diet structure; foodstuff groups; 11-year-old-children; ELSPAC
Tags 11-year-old-children, diet structure, ELSPAC, foodstuff groups, nutrition
Tags Reviewed
Changed by Changed by: doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc., učo 386. Changed: 9/6/2009 18:00.
Abstract
Popisovaný výzkum byl realizován v rámci studie ELSPAC, zabývající se longitudinálním sledováním širokého spektra determinant vývoje dětí, zejména faktorů prostředí, rodiny, životního stylu a faktorů sociálních. Cílem této části je základní deskriptivní charakteristika výživy, zejména co se týče struktury stravy, na základě dat získaných o souboru ELSPAC v 11 letech. Výsledky ukázaly na významné nedostatky v zastoupení hlavních potravinových skupin, kdy u některých je konzumace nedostatečná, u jiných příliš vysoká. Je zdůrazněn význam výživy v dětství pro zdraví v dospělosti. Současně studie ukázala na význam typu hodnocení, například průměrné frekvence versus jejich rozložení v souboru.
Abstract (in English)
The described research was performed within the ELSPAC project, which aims to study in a longitudinal manner a wide variety of child growth determinants, mainly environmental, family, life-style and social factors. The goal of this part is to give basic descriptive nutritional characteristics, especially which concern the nutrition structure based on data acquired from the ELSPAC study sample at the age of eleven. The results have pointed out significant shortcomings in the main foodstuff group representation when some report insufficient consumption while others too high. The importance of nutrition in childhood for health in adulthood is emphasized. The study has also shown the importance of evaluation type, for example average frequencies versus their distribution in the study sample.
Links
NR8791, research and development projectName: 15 let jako významný předěl v životě dětí - epidemiologická studie
Investor: Ministry of Health of the CR
PrintDisplayed: 29/7/2024 14:11