J 2008

Struktura stravy 11-letých dětí - studie ELSPAC

FIALA, J, L KUKLA and K POSLUŠNÁ

Basic information

Original name

Struktura stravy 11-letých dětí - studie ELSPAC

Name (in English)

The Diet Structure of 11-year-old Children - the ELSPAC Study

Authors

FIALA, J (203 Czech Republic), L KUKLA (203 Czech Republic, guarantor) and K POSLUŠNÁ (203 Czech Republic)

Edition

Československá pediatrie, 2008, 0069-2328

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

30202 Endocrinology and metabolism

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14110/08:00028278

Organization unit

Faculty of Medicine

Keywords in English

nutrition; diet structure; foodstuff groups; 11-year-old-children; ELSPAC

Tags

Reviewed
Změněno: 9/6/2009 18:00, doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.

Abstract

V originále

Popisovaný výzkum byl realizován v rámci studie ELSPAC, zabývající se longitudinálním sledováním širokého spektra determinant vývoje dětí, zejména faktorů prostředí, rodiny, životního stylu a faktorů sociálních. Cílem této části je základní deskriptivní charakteristika výživy, zejména co se týče struktury stravy, na základě dat získaných o souboru ELSPAC v 11 letech. Výsledky ukázaly na významné nedostatky v zastoupení hlavních potravinových skupin, kdy u některých je konzumace nedostatečná, u jiných příliš vysoká. Je zdůrazněn význam výživy v dětství pro zdraví v dospělosti. Současně studie ukázala na význam typu hodnocení, například průměrné frekvence versus jejich rozložení v souboru.

In English

The described research was performed within the ELSPAC project, which aims to study in a longitudinal manner a wide variety of child growth determinants, mainly environmental, family, life-style and social factors. The goal of this part is to give basic descriptive nutritional characteristics, especially which concern the nutrition structure based on data acquired from the ELSPAC study sample at the age of eleven. The results have pointed out significant shortcomings in the main foodstuff group representation when some report insufficient consumption while others too high. The importance of nutrition in childhood for health in adulthood is emphasized. The study has also shown the importance of evaluation type, for example average frequencies versus their distribution in the study sample.

Links

NR8791, research and development project
Name: 15 let jako významný předěl v životě dětí - epidemiologická studie
Investor: Ministry of Health of the CR