Detailed Information on Publication Record
2008
Struktura stravy 11-letých dětí - studie ELSPAC
FIALA, J, L KUKLA and K POSLUŠNÁBasic information
Original name
Struktura stravy 11-letých dětí - studie ELSPAC
Name (in English)
The Diet Structure of 11-year-old Children - the ELSPAC Study
Authors
FIALA, J (203 Czech Republic), L KUKLA (203 Czech Republic, guarantor) and K POSLUŠNÁ (203 Czech Republic)
Edition
Československá pediatrie, 2008, 0069-2328
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
30202 Endocrinology and metabolism
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14110/08:00028278
Organization unit
Faculty of Medicine
Keywords in English
nutrition; diet structure; foodstuff groups; 11-year-old-children; ELSPAC
Tags
Reviewed
Změněno: 9/6/2009 18:00, doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
V originále
Popisovaný výzkum byl realizován v rámci studie ELSPAC, zabývající se longitudinálním sledováním širokého spektra determinant vývoje dětí, zejména faktorů prostředí, rodiny, životního stylu a faktorů sociálních. Cílem této části je základní deskriptivní charakteristika výživy, zejména co se týče struktury stravy, na základě dat získaných o souboru ELSPAC v 11 letech. Výsledky ukázaly na významné nedostatky v zastoupení hlavních potravinových skupin, kdy u některých je konzumace nedostatečná, u jiných příliš vysoká. Je zdůrazněn význam výživy v dětství pro zdraví v dospělosti. Současně studie ukázala na význam typu hodnocení, například průměrné frekvence versus jejich rozložení v souboru.
In English
The described research was performed within the ELSPAC project, which aims to study in a longitudinal manner a wide variety of child growth determinants, mainly environmental, family, life-style and social factors. The goal of this part is to give basic descriptive nutritional characteristics, especially which concern the nutrition structure based on data acquired from the ELSPAC study sample at the age of eleven. The results have pointed out significant shortcomings in the main foodstuff group representation when some report insufficient consumption while others too high. The importance of nutrition in childhood for health in adulthood is emphasized. The study has also shown the importance of evaluation type, for example average frequencies versus their distribution in the study sample.
Links
NR8791, research and development project |
|