BRHEL, Petr. Zhoubný novotvar jako nemoc z povolání. Onkologická péče. Česká asociace sester, sekce onkologická, 2008, roč. 12, č. 1, s. 18-21. ISSN 1214-5602.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zhoubný novotvar jako nemoc z povolání
Název anglicky Cancer Occupational Diseases
Autoři BRHEL, Petr.
Vydání Onkologická péče, Česká asociace sester, sekce onkologická, 2008, 1214-5602.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky professional malignant neoplasms; uranium mines; bronchogenic carcinoma; asbestos; mesotelioma
Štítky asbestos, bronchogenic carcinoma, mesotelioma, professional malignant neoplasms, uranium mines
Změnil Změnila: MUDr. Markéta Petrovová, Ph.D., učo 107250. Změněno: 16. 6. 2009 14:38.
Anotace
Zhoubný novotvar může být v České republice uznán za nemoc z povolání. To s sebou přináší postiženému zejména nárok na finanční odškodnění. K uznání nemoci z povolání je nutné, aby byl novotvar uveden v seznamu nemocí z povolání nebo v něm byl uveden příslušný etiologický karcinogenní faktor. Uznávání nemocí z povolání je vyhrazeno střediskům nemocí z povolání, která mají přísně místně vyhrazenou spádovou oblast. Svobodná volba lékaře je vyloučena. V letech 1991-2006 bylo v ČR za nemoc z povolání uznáno 945 případů onemocnění zhoubným novotvarem. V 96% byli postiženi muži. Převažuje profesní zhoubný novotvar průdušek, plic a pohrudnice. Příčinou byla inhalační expozice ionizujícímu záření v uranových dolech nebo expozice prachu azbestu.
Anotace anglicky
Malignant neoplasms may be recognized in the Czech Republic as occupational disease. Therefore, patients are entitled to financial compensation. For the recognition of disease it is necessary for the neoplasm or the relevant carcinogenic etiological factor to be listed in the list of occupational diseases. Recognition of occupational diseases is reserved for centers of occupational diseases, which have strictly locally allocated catchment area. Free choice of physician is excluded. In the years 1991-2006 in the Czech Republic, 945 cases of the disease malignant neoplasms were recognized as occupational disease. In 96% of those, men were affected. Professional bronchial, lung and pleura malignant neoplasms predominate. The cause was inhalation exposure to ionizing radiation in uranium mines or exposure to asbestos dust.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 07:41