ŘEZÁČ, Martin. Data mining -- moderní způsob získávání informací. Forum Statisticum Slovacum. roč. 2008, č. 7, s. 113-118. ISSN 1336-7420. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Data mining -- moderní způsob získávání informací
Název anglicky Data mining -- the modern way of information acquiring
Autoři ŘEZÁČ, Martin (203 Česká republika, garant).
Vydání Forum Statisticum Slovacum, 2008, 1336-7420.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10103 Statistics and probability
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00034872
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky data mining;crisp-dm;semma
Štítky crisp-dm, data mining, semma
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Martin Řezáč, Ph.D., učo 20411. Změněno: 13. 4. 2009 21:33.
Anotace
Data mining je proces zpracování velkého objemu dat a rozpoznávání relevantních informací. Bývá popisován jako netriviální dobývání skrytých, dosud neznámých a potenciálně užitečných informací z dat. Vzhledem k stále rostoucímu objemu dat, která jsou shromažďována a ukládána v databázích, roste také počet oblastí, kde je možné, a někde i nezbytné, využít metodologii data miningu. Příspěvek se zabývá základními pojmy data miningu, pokouší se odpovědět na otázku proč je v dnešní době tolik polulární a často i nezbytný. Dále pojednává o metodologii (CRISP-DM) a uvádí přehled aplikačních oblastí. V závěru je uveden krátký přehled dataminigového softwaru.
Anotace anglicky
Data mining is the process of sorting through large amounts of data and picking out relevant information. It has been described as the nontrivial extraction of implicit, previously unknown, and potentially useful information from data. Regarding increasing amount of data that are collected and kept in databases, it is still increasing the number of fields where it is possible, and often essential, to use data mining methodology. The contribution deals with basic concepts of data mining from explanation why it is so popular and needed in current days, through methodology (CRISP-DM), up to overview of application fields. A short overview of data mining software is also included.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 01:28