Informační systém MU
MALÝ, Tomáš. Donátor: Příklad lékárníka Ignatze Bockena. In Člověk na Moravě ve druhé polovině 18. století. 1. vyd. Brno: CDK, 2008, s. 306-320. mimo edice.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Donátor: Příklad lékárníka Ignatze Bockena
Název anglicky A Donator: An Example of Chemist Ignatz Bocken
Autoři MALÝ, Tomáš.
Vydání 1. vyd. Brno, Člověk na Moravě ve druhé polovině 18. století, od s. 306-320, 15 s. mimo edice, 2008.
Nakladatel CDK
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky religious mentality;burghers;pious bequests;attitudes to church institutions and to charity
Štítky burghers, pious bequests, religious mentality
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Tomáš Malý, Ph.D., učo 22854. Změněno: 29. 3. 2010 14:40.
Anotace
Studie se věnuje otázce zbožných a dobročinných aktivit obyvatelstva, resp. proměňujících se postojů vůči církevním a charitativním institucím. Na příkladu brněnského lékárníka Bockena jsou představeny vybrané prvky zbožného chování (v rámci testamentu), které jsou dále zasazeny do kontextu jednání ostatních Bockenových současníků (brněnských měšťanů). Sledovány jsou především odkazy církevním řádům, náboženským bratrstvům a charitativním subjektům. Výsledky ukazují, že v tehdejší společnosti se ještě neprojevily výraznější sekularizační tendence, tradičně diskutované v zahraniční literatuře, a že měšťané v mnohém zachovávali věrnost důležitým komponentům barokní zbožnosti.
Anotace anglicky
The study discusses a problem of pious and charity activities of burghers, i.e. changing their attitudes towards church institutions in the 18th century. Basic aspects are exemplified by a case of Brno chemist Bocken, whose dealing on the deathbed has been compared with another citizens and put into a broader context. The author examines mostly last wills and follows legacies to the religious orders, confraternities and charitaty subjects. The results, presenting just a little and slow decline of the pious bequests, question the traditionally discussed problem of secularization in towns during the second half of the 18th century.
Návaznosti
MSM0021622426, záměrNázev: Výzkumné středisko pro dějiny střední Evropy: prameny, země, kultura
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Výzkumné středisko pro dějiny střední Evropy: prameny, země, kultura
Zobrazeno: 26. 4. 2024 22:50