NEČAS, Miroslav. Případ akutního otoku v obličeji s letálním vyústěním. In Česko-slovenská dermatologie. Praha: ČLS JEP, 2008, s. 215. ISSN 0009-0514.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Případ akutního otoku v obličeji s letálním vyústěním
Název anglicky A case of acute swelling of the face with lethal conclusion
Autoři NEČAS, Miroslav.
Vydání Praha, Česko-slovenská dermatologie, s. 215-215, 2008.
Nakladatel ČLS JEP
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30216 Dermatology and venereal diseases
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISSN 0009-0514
Klíčová slova anglicky superior vena cava syndrome; causes; differential diagnosis
Štítky causes, differential diagnosis, superior vena cava syndrome
Změnil Změnila: Danuše Pavlíčková, učo 49204. Změněno: 9. 2. 2009 14:59.
Anotace
Je prezentován případ pacienta odeslaného na naši kliniku jako Quinckeho edém v obličeji. Již klinický obraz však u nás vzbudil podezření na syndrom horní duté žíly. To se potvrdilo na základě rtg vyšetření hrudníku. Pacient byl předán na kliniku plicních chorob, kde byl diagnostikován malobuněčný karcinom horního laloku pravé plíce. I přes opakovanou chemoterapii pacient do roka svému onemocnění podlehl. Na syndrom horní duté žíly je nutno myslet u otoku hlavy a krku bez zřejmé vyvolávající příčiny (i náhle vzniklého), zejména pokud je spojen s dilatací žil na krku a kolaterálním žilním oběhem na trupu, přp. dalšími symptomy a je potřeba zajistit další diagnostiku a léčbu na specializovaném pracovišti.
Anotace anglicky
A case of patient referred as Quincke oedema is presented. Clinical symptoms however raised suspicion of superior vena cava syndrome. This suspicion was confirmed by chest X-ray. The patient was then referred to the pulmonary clinic where small-cell cancer of the upper lobe of the right lung was diagnosed. Despite several cycles of chemoterapy the patient died within one year. Physicians must be aware of superior vena cava syndrome in cases of (sudden) swelling of the face and neck especially if it is combined with the dilatation of the veins on the neck and collateral circulation on the trunk.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 02:21