J 2008

Antimutagenic activity of raw materials and by-products from production of grape wines

TOTUŠEK, Jiří, Danuše LEFNEROVÁ, Marie KYSELÁKOVÁ, Josef BALÍK, Jaromír VEVERKA et. al.

Basic information

Original name

Antimutagenic activity of raw materials and by-products from production of grape wines

Name in Czech

Antimutagenní aktivita suroviny a vedlejšího produktu při výrobě révových vín

Authors

TOTUŠEK, Jiří (203 Czech Republic, guarantor), Danuše LEFNEROVÁ (203 Czech Republic), Marie KYSELÁKOVÁ (203 Czech Republic), Josef BALÍK (203 Czech Republic), Jaromír VEVERKA (203 Czech Republic), Jan TŘÍSKA (203 Czech Republic) and Naděžda VRCHOTOVÁ (203 Czech Republic)

Edition

Czech J.Food Sci, Prague, Istitute of Agriculture and Food Inform, 2008, 1212-1800

Other information

Language

English

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

21101 Food and beverages

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impact factor

Impact factor: 0.472

RIV identification code

RIV/00216224:14110/08:00025255

Organization unit

Faculty of Medicine

UT WoS

000266082000010

Keywords (in Czech)

víno, hrozny, polyfenolické sloučeniny, antimutagenicita

Keywords in English

wine; grape berries; polyphenolic compounds; antimutagenicity
Změněno: 26/6/2009 09:56, RNDr. Jiří Totušek, CSc.

Abstract

V originále

The inhibition of mutagenicity was asessed by Ames test using two mutagens (IQ, MNU) and methanolic extracts of healthy fresh berries of three blue grapevine varieties and three white varieties and berries infected by Botrytis cinerea fungus.

In Czech

Inhibice mutagenity dvou mutagenů (IQ, MNU)působením methanolicých extraktů zdravých čerstvých hroznů třech modrých a třech bílých odrůd byla studována Amesovým testem.

Links

GA525/06/1757, research and development project
Name: Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti
Investor: Czech Science Foundation